18. juuni 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Vare: Sammelselg, kuhu su vara kadus?!

Ärimees Guido Sammelselja pankrotti taotlev Sthenos Grupi üks osanik ja Sammelselja kauaaegne peretuttav Raivo Vare nõudis tänasel kohtuistungi Harju maakohtus aru, kuhu kadus ärimehe kinnisvara Tallinnas Särgava alleel.

Istungit vedanud kohtunik avaldas imestust, kuidas "suured sõbrad ja ärimehed" Vare ja Sammelselg ei suuda omavahel kokkuleppele jõuda.

„See on ka minule väga üllatav,“ sõnas selle peale Sammelselg.

Vare katkestas teda küsides: "Mis asi?! Miljoniga Särgava müük, miljoniga Beta (Beta Systems - toim) müük?"

„Särgava koha pealt /.../ oli hea, et keegi üldse selle üle võttis. Ka väikese summa eest, sest sellega koos võeti üle ka laenukohustused,“ rääkis Sammelselg.

Kui pankrotihaldur küsis, kas Särgava kinnistuga seotud laenukohustused võib Sammelselja arvelt maha võtta, tuli aga välja, et päris üle võetud need siiski ei ole. Sammelselja sõnul võetakse need üle, kui kinnistu suudetakse edasi müüa.

"Aga Beta?" nõudis Vare aru.

„See on futuurtehing, mis on tingitud sinu poolt algatatud rünnakutest. Ma ei jõua sellega (Beta Systemsiga - toim) sinu rünnakute all igapäevaselt tegeleda ja sellega tegelevad nüüd teised inimesed, et mina saaks tegeleda kohtusse esitatud mitmete vaietega,“ vastas Sammelselg.

Sammelselja advokaat Üllar Talviste küsis Varelt, kas see, et tema ettevõtte antud laen läks Norby Telekomile, on tema arvates õige või vale. Vare väitis, et ei saa küsimusele vastata, kuna tal polevat raha liikumist kajastavaid dokumente, küll aga rääkis ta, et laenu võtmise aastal võeti samast ettevõttest välja ka massiliselt dividende.

Advokaat ütles, et avaldus Sammelselga pankroti välja kuulutamiseks esitati kohtusse, kuna Sammelselg kinnitas ise, et ei jõua võlgu ära maksta.

Ajutine pankrotihaldur Toomas Saarma rääkis, et eelmisel korral määratlemata jäänud Hispaanias asuvate kinnistute seis on nüüd selgunud ja need on võõrandatud veebruaris 2009.

Maale ja kunstiteoseid Sammelseljale praegusel hetkel ei kuulu, sest need on võõrandatud Beta Systemile. „Võlgnik on kinnitanud, et peamine vara on Rotermanni kvartalis asuv korteriomand ja Beta Systemi müügist saadav raha. Seda antud hetkel aga ei ole,“ lisas haldur.

Norby müügist teenitava rahaga plaanib Sammelselg end käendustest vabastada, rääkis ta kohtus. Tema sõnul on pangad seisukohal, et Norby Telekomi tuleb edasi finantseerida ja firma väärtust kasvatada, kuna selle müük ei ole praegu mõttekas. Müük võiks toimuda mõne aasta pärast, lisas Sammelselg. „Sealt oletatavalt laekuvate rahadega loodan tagasi maksta võetud käendused,“ märkis ta ning lisas, et Norby Telekom on eksisteeriv telekomifirma, millel on tuhandeid kliente.

Talviste rõhutas kohtus, et teised võlausaldajad nagu Swedbank ja NG Investeeringud ei taha Sammelseljalt oma raha sisse nõuda. Viimase suuromanikud on Jüri Käo, Enn Kunila ja Andres Järving.

Pankrotihaldur hindas Sammelselga püsivalt maksejõuetuks ning ütles kohtule, et Sammelseljal varade väärtus on praegu 4,45 miljonit krooni ja kohustused ületavad varasid umbes kümme korda.

Järgmine istung toimub sügisel.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474