8. juuli 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Naftaspekulandid poliitikute tule all

Poliitikud mõlemal pool Atlandi ookeani teevad jõupingutusi eesmärgiga võtta tarvitusele meetmeid naftaturgudel spekuleerijate vastu, rõhutades muret, et terav naftahindade tõus võib süvendada globaalset majanduslangust.

USA futuurituru peamine reguleerija Washingtonis, toorainefutuuride kauplemiskomisjon kaalub karmimaid regulatsioone naftafutuuride turul, kirjutab The Wall Street Journal.

Väljapakutud regulatsioonid, mida kauplejad kohe teravalt kritiseerisid, taotlevad spekuleerivate investorite mõju ohjeldamist. Silmas on siin peetud näiteks hedge-fonde ja investeerimispanku. Regulatsioonid piiraksid raha hulka, mida üks kaupleja saaks panna ühele kaubale.

The Wall Street Journali arvamusloos kirjutasid Suurbritannia peaminister Gordon Brown ja Prantsusmaa president Nicolas Sarkozy, et valitsused peavad ohjeldama ohtlikult volatiivset nafta hinda, mis trotsib majanduse aktsepteeritud reegleid ning võib õõnestada kindlustunnet, samal ajal kui püüeldakse majanduse taastumise poole.

Viimastel kuudel on naftatootjad ja Aasia suuremad naftat tarbivad riigid rõhutanud volatiivse hinna küsimuses regulatsioonide vajadust ning ka USA senat on süüdistanud spekulante kõrgetes hindades.

Teisipäeval ütles senaator Byron Dorgan, et toorainefutuuride kauplemiskomisjoni tegevus on esimene positiivne samm ohjeldamaks naftaspekulante, kes tahavad teha kiiret raha Ameerika tarbijate kulul.

Rahvusvaheline regulaatorite organisatsioon saab parandada naftafutuuriturgude läbipaistvust ja järelvalvet nende üle, arvasid Brown ja Sarkozy.

Nafta hind on viimasel ajal kosunud 73 dollarile barrelist 2009. aasta madalaimalt 34 dollarilt. Toornafta hind jäi eile 62,93 dollari peale, jõudis eelmisel suvel 145 dollarini. Kõrged hinnad võivad mõjutada majanduse taastumise väljavaateid, püsiv 10% naftahindade tõus võib hammustada 0,4 protsendipunkti globaalsest majanduskasvust järgmisel 12 kuul.

Suur osa naftafutuuridega kauplemisest toimub ärikauplejate poolt nagu naftaettevõtted, lennukompaniid jne, kes tahavad kaitsta oma kasumeid kõikuvate energiahindade eest. Viimastel aastatel on suured finantskauplejad nagu hedge-fondid ja investeerimispangad pannud raha naftasse ja teistesse kaupadesse. Eelmise aasta juulis panid sellised investorid umbes 300 miljardit dollarit turule, mis on umbes neli korda rohkem kui 2006. aastal.

Naftaturgude analüütikud kahtlevad selles, kas spekulatiivsed investeeringud on hinnad üles lükanud. "Kellelgi ei ole selget ootust, milline võiks hind tulevikus olla. Limiidid finantsinvesteeringutele omavad vaid piiratud mõju üldisele volatiivsusele," ütles PFC Energy analüütik David Kirsch.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474