30. juuli 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Advokaatide TOP: Sorainen hingab Raidlale kuklasse

Eesti advokaadibüroodest kasvas eelmisel aastal mahuliselt kõige rohkem Sorainen, kes jääb nüüd napilt maha turuliidrist Raidla Lejins Norcous, selgub homses Äripäevas ilmuvas tippadvokaatide sissetulekute TOPs

Aku Soraineni juhitav büroo suurendas 2007. aastaga võrreldes käivet 20 miljoni krooni võrra 84,8 miljoni kroonini. Sellega ohustab Soraineni büroo turuliider Raidla Lejins Norcous positsiooni, mille käive oli vaid 170 000 krooni jagu Sorainenist suurem (2007. aastal oli vahe tervenisti 25 miljonit krooni). Soraineni kasum kasvas aastaga 11,4-lt miljonilt 20,8-le miljonile kroonile,

„2008. aasta oli tõesti edukas. Edu tagajateks oli nii kohaliku kui ka piiriülese töö kasv. Samuti võib eduteguriks pidada suurepärast meeskonda,“ kommenteeris Soraineni enamusosanik Aku Sorainen.

Majandustulemuste järgi saab lisaks Sorainenile tuua välja veel kaks kiiret arenejat - advokaadibürood Maqs Law Firm ning Mägi Kraavi ja Partnerid.

Skandinaavia juurtega Maqs sisenes Eesti turule 2006. aastal ja saavutas esimesed korralikud tulemused eelmisel aastal. Majandustulemuste järgi suurenes 2008. aastal Maqs'i käiberentaablus 2007. aastaga võrreldes 23 protsenti, millega tõusis Maqs'i eelmise aasta kasumlikkus suuremate advokaadibüroode seas kõige enam.

Maqs’i juhtiv partner Veikko Toomere põhjendabki edukat aastat „kenasti turule sisse sobitamisega.“ Toomere sõnul oli Maqs esimesel kahel aastal Eestis üsna tundmatu, olgugi, et Rootsis ja Taanis on MAQS üks juhtivaid advokaadibüroosid.

Käesoleval aastal toimub MAQSil väike tagasiminek. Veiko Toomere kinnitusel 2009. aastal käive kindlasti väheneb. „Kui palju, ei oska hetkel öelda, kuid kahjumisse kindlasti ei jää,“ prognoosis ta. Peamise põhjusena nimetas Toomere välisinvesteeringute nõustamise olulise vähenemise.

Suuri kaotajad advokaadibüroode turul eelmisel aastal ei olnud. Rentaablus kukkus küll Paul Varuli advokaadibürool, napilt turuliidriks jäänud Raidla, Lejins Norcous’el ning aastaga võrreldes kordades väiksema kasumi teeninud Aivar Pilve advokaadibürool.

Raidla, Lejins Norcous võib käibe ja kasumi paariprotsendise tagasimineku osas küll kaotajaks pidada, eriti kuna turuliidri positsioon on sattunud ohtu. Samas on Eesti tippadvokaadi Jüri Raidla juhitav büroo mahte arvestades konkurentsitult endiselt kõige paremate majandusnäitajatega, teenides eelmise aastal 85 miljonilise käibe juures ligi 32 miljonit krooni puhaskasumit (rentaablus 37%).

Raidla, Lejins Norcous partner Sven Papp lausus, et kukkunine käibes ja kasumis on nende jaoks ootuspärane. Ta lükkab ümber ka müüdi, justkui läheks advokaatidel alati hästi ehk headel aegadel teenitakse "klientide rõõmude pealt" ja kehvadel aegadel "klientide murede pealt.

„Olen veendunud, et kui meie klientidel läheb kehvasti, siis ei saa ka meil hästi minna. Selles mõttes oleme solidaarsed oma klientidega,“ tõdeb Papp mõneprotsendiliste kukkumiste kohta.

Advokaadibüroo Paul Varul kaotas eelmisel aastal kõige enam rentaabluses, kui 17,4 miljoni kroonisest puhaskasumist jäi 2008. aastal järele 4 miljoni kroonine puhaskasum.

„2008 aasta oli büroole edukas. 2007. aastal moodustas suur osa kasumist tulu, mis ei olnud seotud õigusabi osutamisega (põhivara müük 12,6 mln krooni eest - toim),“ põhjendab advokaadibüroo Paul Varul partner Helmut Pikmets.

Advokaadibüroo Aivar Pilve kasum kukkus eelmisel aastal 2007. aasta 7,4-lt miljonilt 1,5-le miljonile. Büroo suurosanik Aivar Pilv nimetas põhjustena kolme erakorralist tegurit: investeeringud Tartu uude büroosse; ühekordsed suuremahulised kulutused, näiteks uued IT lahendused ja kolmandaks 2008. aasta esimesel poolaastal olnud äärmiselt tugev surve palkade tõusule.

Advokaatide eelmise ja selle aasta teenistusest on võimalik lugeda homses Äripäevas ilmuvast Eesti advokaatide TOPist.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474