16. september 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Naftaaktsiate ostjad on tünga saanud

Ehkki nafta hind on kerkinud sel aasta 54 protsenti, on nn naftaaktsiate ehk börsil kaubeldavate fondide (ETF) tootlused kaugelt maha jäänud, kirjutab The Wall Street Journal.

Nii on suurima nafta hinda jälgival börsil kaubeldava fondi U.S.Oil Fund (bilansimahuga 2,1 miljardit dollarit) tootlus sel aastal vaid 8 protsenti.

Probleem seisneb selles, et fondid investeerivad tulevikutehingutesse ehk futuuridesse. Alates 2008. aastast on naftaturul aga olukord, kus lähema realiseerimistähtajaga naftalepingute hinnad on odavamad, kui kaugema tähtajaga (taolist olukorda nimetatakse contango’ks). Osaliselt on see tingitud füüsilise nafta suurest laoseisust.

Neile fondidele, kes kasutavad futuurtehinguid, on contango-olukord kallis, sest lepingutähtaja saabudes peavad nad uue lepingu soetama kallima hinnaga.

U.S. Oil Fund (kaubeldakse New Yorgi Börsil sümboliga USO) tootlus on seepärast kannatanud enim, sest fond investeerib ainult lähima kuu lepingutesse, aga kaugemate lepingute hinnaerinevused on lähematest lepingutest väiksemad. Nafta novembrileping maksab umbes 50 USA senti rohkem kui oktoobrileping, kuid järgmise aasta juulileping on juunilepingust kallim vaid 30 senti.

Teiste naftaaktsiate tootlused on seetõttu paremad. Näiteks U.S. 12 Month Oil Fund (sümbol USL) on sel aastal kerkinud 22 protsenti, sest investeerib futuurtehingutesse tähtajaga 12 kuud ja kauem. Aga ikkagi on see reaalsest nafta hinnatõusust tunduvalt väiksem.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Teeli RemmelgKinnisvarauudised.ee juhtTel: 51 23 770
Siim SultsonReporter-toimetaja Tel: 53 330 651
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58 361 474