16. september 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Teder võib pääseda Ukrainast puhta nahaga

Ida-Euroopas jõuliselt äri ajanud Hillar Teder, kes sattus Ukrainas O'Key hüpermarketite keti arendamisega raskustesse, võib abi leida kahelt kuulsalt jaemüügiketilt Tesco ja Auchan.

Hillar Teder teatas selle aasta jaanuaris, et müüb 50protsendilise osaluse Ukraina O'Key hüpermarketite ketist, kuid kesksuvel muutus finantsseis niivõrd tuliseks, et kaupmehed survestasid kolme hüpermarketit uksi sulgema ja kogu kauplusteketi müüki panema. Kuna Ukrainas on hüpermarketite turg alles lapsekingades ja välja arenemata, tunnevad asja vastu huvi rahvusvahelised jaemüügiketid.

"Eesti ärimees Hillar Teder pani poed kinni, sest ei tasunud tarnijatele lepingu alusel kaupade eest ja kaupmeestes tekitas see õigustatult pahameelt," ütles augustis Äripäeva venekeelsele väljaandele Delovõje Vedomosti Ukraina suursaatkond.

Äripäeva Ukraina sõsarleht Rõnki i Biznes kirjutas aga samal ajal, et O'Key vastu tunneb huvi Prantsuse kaubandusgigant Auchan. Sama leht kirjutas, et Auchaniga allkirjastati leping juba 25. augustil ja kirjaliku kokkuleppe alusel kolib kaubandusvõrk vanadele O'Key pindadele. Lisaks peaks poole Ukraina jaemüügiketist ostma tuntud Inglise jaemüüja Tesco, teab toidukaupade jaemüügituru analüüsisait Food and Drink Insight.

"Sõsarettevõtted korjavad teil kokku kuulujutte igalt poolt. Fakt on see, et praegu ei anna kommentaare selle kohta. Paari nädala pärast on ostja selge," ütles Ekspert Kapitali direktor Raul Parusk, kes ei taha saladuseloori tehingult kergitada.

O'Key kett jättis Tederi poeketiga üksindaEkspert Kapitali omanik Hillar Teder on aga märksa jutukam ja seletab oma Ukraina seisu avameelselt lahti. Ärimehe sõnul algasid Ukrainas probleemid sellest, et algselt pidi Vene jaekaubandushiid O'Key laienema Ukrainasse ja Ekspert Kapital pakkus kaubandusketile nn turule tulemise teenust. Siis aga otsustas O'Key, et loobub oma tegevusest Ukrainas ja Tederil ei jäänud muud üle, kui hakata otsima uusi investoreid. Raha leidmiseks võeti eelmisel aastal abiks Renaissance Capital. Pangal oli aga raskusi investorite leidmisega, kuna kriis tuli peale ja kõik tõmbasid investeeringud kinni. Nüüd on aga jää õnneks sulama hakanud.

"Auchan on üks esimesi Euroopa jaemüügikette, kelle loosung on "löök hindadele". Ta korjab kokku teiste reklaamlehed ja paneb kõigele sendi võrra veel madalama hinna. Hea hind on selle toidupoe võti," iseloomustas Teder Ukrainas juba tegutsevat Auchani ega välista, et tegemist võib olla ühe ostuhuvilisega.

Ajakirjandusest läbi jooksnud Tesco Teder aga pigem välistaks. "Minu arvates ei tee Tesco midagi. Ta pole Venemaalgi midagi teinud. See on tavaliselt ikka nii, et kõigepealt tehakse Venemaal ja siis arenetakse edasi Ukrainasse. Neil pole minu arvates sellist plaani."

Ukraina äriga seotud ka Arco Vara ja Gild

Tederi Ukraina poe- ja kinnisvaraärisse on investeerinud 10 miljonit dollarit (ca 110 miljonit krooni) ka Eesti kinnisvarafirma Arco Vara ja teist sama palju on projekti pannud Filgate Credit Enterprisesi kaudu Gild Arbitrage.

Arco Vara juht Lembit Tampere ei kommenteerinud Tederi kaubakettide võimalikku müüki, kuna kinnisvaraarendaja käib selle projektiga praegu kohut ja loodab sealt võimalikult kiiresti raha kätte saada.

Ka Gild Arbitrage keeldus sõna sekka ütlemisest. Küll on aga Äripäevale teada, et Gildi poolt Ukrainasse investeeritud 10 miljonist dollarist on 2,4 miljonit sinna pannud 87aastane väliseestlane Erich Rannu.

Mis on mis

O'Key Ukraina kaupluste võimalikud ostjad

Auchan Group

Prantsuse päritolu rahvusvaheline jaekaubakett.Ligi 1200 kaupluses Prantsusmaal, Hispaanias, Portugalis, Itaalias, Luksemburgis, Poolas, Ungaris, Rumeenias, Ukrainas, Hiinas ja Taiwanil töötab 210 000 inimest. 2008. aasta käive oli 39 miljardit eurot, kasumit teeniti veidi üle miljardi euro. Käive kasvas aastaga 7,5%.

Tesco PLC

Suurbritannia jaekaubakett, maailmas suuruselt kolmas.Tegutseb Suurbritanniale lisaks Iirimaal, Tšehhis, Slovakkias, Ungaris, Poolas, Türgis, USAs, Hiinas, Jaapanis, Indias, Lõuna-Koreas, Malaisias ja Tais.Üle maailma töötab enam kui 4000 kaupluses kokku 470 000 inimest. Veebruaris lõppenud eelmise majandusaasta käive oli 59 miljardit Inglise naela, kasumit teeniti 3 miljardit.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474