6. oktoober 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Enampakkumine: võimalus kaasomanikule või spekulandile

Pindi Kinnisvara juhatuse liige Peep Sooman ütles Äripäevale mobiilivõla kustutamiseks toimuva kaasomandi enampakkumisi kommenteerides, et eelkõige on kaasomandi ostjateks teised kaasomanikud, kuid osta võivad ka spekulandid.

"Kas nüüd 80 000 krooni on õige hind?" arvustas Sooman Kadaka tee 161 kahetoalise korteri mõttelise osa alghanda. "Selle järgi oleks kogu korteri hind 640 000 krooni, mis on seda Mustamäe piirkonda arvestades küllaltki soolane. Vaadates summa suurust, ei taha küll uskuda, et keegi praegu selle eest ostab. Mustamäe korterite keskmine ruutmeetri hind on hetkel 12 000 krooni ja Kadaka piirkonnas on vanade korterite hind keskmisest madalam."

Sooman märkis: "Kaasomanikul on õigus väljaostmisest keelduda ja siis ei juhtugi midagi, tekib lihtsalt punnseis. Kohtutäitur alandab seepeale hinda või püüab kaasomanikega läbi rääkida, et millise hinnaga on nad valmis osa välja ostma."

Samas võib enampakkumisele pandud kaasomand liikuda spekulandi kätte, kes hakkab kinnisvara praeguse kasutaja närvidel mängima. "Kui enampakkumisele pandud kaasomandile siiski (vabal turul - toim) ostja leiduks, oleks see väga ekstravagantne juhtum. Mitte ühelgi võõral inimesel pole huvi 1/8 korteri vastu, kui ta just ei taha kaasomandiga spekuleerida ja olemasolevate kaasomanike närvidel mängida," sõnas Sooman. "Kui kaasomand müüakse enampakkumisel, pole kaasomanikel võimalik eelisostuõigust kasutada. Seega tasuks neil igal juhul enampakkumistel silm peal hoida ja kohale minna, kui ostuhuvilisi on."

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474