16. oktoober 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tuulikute tootja kiidab Eesti tormiseid ilmu

Kolmandat päeva Eestis viibinud GE Energy esindaja tundis ainult rõõmu viimaste eriliselt tuuliste ilmade üle. Tuulegeneraatorite giganttootja näeb Eestis tuulikutele suurt turgu ja käis siitmailt kliente otsimas.

"Eesti pole küll kõige suurem riik, kuid siin on väga hea tuul. Otsime kliente ka Lätist ja Leedust. Kui need maad kokku arvestada, on nad väga atraktiivsed," ütles GE Energy regionaalne peadirektor Pierpaolo Mazza. Tema sõnul on neil Eestis olemas kliendid, kellega loodetavasti üsna pea lepingud sõlmitakse. Endiste hansapankurite tuuleparkide arendaja Freenergy nimi polnud suurfirma esindajale võõras.

"General Electric käis meil kontoris küll," ütles Freenergy juhatuse liige Kalle Kiigske. Tema sõnul alustavad nad järgmisel aastal nelja tuulepargi ehitamist. Tuulikute müüjad teevad oma pakkumise ja nende seast valitakse parim. Praegu ostavad nad Kiigske sõnul tuulikuid Saksamaa turuliidrilt Enerconilt.

Sihikul suured tegijad

GE Energy käes on pool maailma tuulegeneraatorite turust. Tõsisem konkurent tuuleveskite tootjate seas on Siemens. "Nende sihtmärk on need, kes on midagi ikka ära teinud," ütles Kiigske.

Mazza rõhutas, et Eestis on olemas tasuvad tuuleparkide projektid, mille arendamiseks saaks raha nii pankuritelt kui ka teistelt investoritelt.

Tuuleenergia osa kasvab

Arvestades planeeritavate tuuleparkide suurt hulka, peaks majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi arengukavade kohaselt jõudma tuuleenergia osakaal järgmiseks aastaks kümne protsendini.

"Mõni aeg tagasi ei vaadanud keegi Balti riikide poole. Aga nüüd nad näevad, et nõudlus on tekkinud ja suuremad tegijad tahavad siin turgu haarata," lausus Kiigske. Ta lisas, et turule sisenemiseks peab GE Energy tegema agressiivse hinnapakkumise.

Eestis kavatseb 5-20megavatiseid tuuleveskeid tootma hakata masinaehitusfirma Konesko AS. Ettevõtte juhti Mart-Järvo Hirtentreud GE Energy turuvallutusplaanid ei heidutanud. "Igaüks võib käia ja tahta müüa. On ju lätlased, soomlased, sakslased - kõik nad tahavad müüa," lisas Hirtentreu.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474