22. oktoober 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Pärnumaa TOP: ehitus põhja lähedal

Eston Ehituse tegevjuht Priit Tiru eeldab, et ehitus saavutab järgmisel aastal stabiilsuse ja tagasilibisemine peatub.

Küsimustele vastab Eston Ehituse tegevjuht Priit Tiru.

Eston Ehitus kasvatas eelmisel aastal korralikult käivet ja kasumit. Kas oli tegemist plaanitud või üle ootuste tulemustega?

Tegemist oli plaanitud tulemusega. Valdkonna eripära on ajaliselt pikk ning tegevuste poolest mahukas protsess, enne kui üks ehitis valmis saab ehk 2008. aasta majandustulemuste aluseks olid suuresti 2007. aastal sõlmitud lepingud ning toonane hinnatase. Mulluse kasvu taga olid mõned suuremahulised objektid.

Jäite tulemustega rahule?

Oleme rahul, sest tulemused vastasid meie ootustele ja varasematele plaanidele. Kuna Eston Ehitusel olid käes suhteliselt suured objektid, mille ehitusaeg kestis üle aasta, oli lihtsam ka prognoose teha. Tublile tulemusele panid oma panuse pühendunud töötajad.

Milliste märksõnadega iseloomustate 2008. ja 2009. aastat Teie firma jaoks?

Ehitus käib majanduskavu ja -languse sabas. 2008 polnud Eston Ehitusele halb aeg hoolimata üldise majanduskasvu järsust pidurdumisest aasta teises pooles, sest tegelesime varem saadud ehitustellimuste täitmisega. Praeguseks on majanduse jahtumine jõudnud viivitusega ka ehitusturule ning sellega peame me arvestama ka oma igapäevategevuses. Ehitusmahud turul kukuvad tänavu võrreldes eelmise aastaga oluliselt, käibekasvud asenduvad langustega, võlgnike arv kasvab ning mõne firma jaoks on tegemist ilmselt ka tõsise olelusvõitlusega. Võib arvata, et järgmisel aastal Äripäeva edetabelite ülemisest osast ehitusfirmasid enam ei leia. Ehitusturul on ära kadunud eratellijad ning jäänud on riigi tellimused, kus konkurents on ülisuur.

Milliseid tulemusi planeerite käibes-kasumis 2009. aastal?

Börsiettevõtte Nordecon International tütarfirmana ei saa me kahjuks seda teemat lähemalt kommenteerida. Majandustulemused, võimalikud prognoosid ja vastavad kommentaarid avaldab kontsern börsiteadetes.

Millega arvestab Eston Ehitus Eesti majanduses järgmisel aastal - algab kasv, jätkub langus või stabiliseerume samal tasemel?

Majanduskeskkonna muutumise mõju avaldub ehitusturul teatud nihkega, seega algab ehituses kasv hiljem kui mujal sektorites. Samas tuleb arvestada ka sellega, et tõus tuleb tõenäoliselt aeglasem - investorid ja ettevõtjad on sellest kriisist ehmunud ning kaaluvad oma otsuseid varasemast kauem ja hoolikamalt. Eeldatavalt on ehituses järgmisel aastal saavutanud stabiilsuse ja tagasilibisemine peatub.

Estoni tulemused külmuval ehitusturul kasvasid. Kuidas Te firma edukalt majanduslangusest välja juhite?

Ega Eston Ehituski vastuvoolu uju, arvestades praegust tegutsemiskeskkonda. Tegeleme kulude kokkuhoiuga nagu teisedki firmad, kärpimine on puudutanud nii palkasid kui ka töötajate arvu, üle on vaadatud mitmed lepingud ja suhted problemaatiliste koostööpartneritega. Me eeliseks on kindel seljatagune Nordeconi kontserni näol, kontserni koosseisus on lihtsam üle elada ka majanduslikult raskemad ajad.

Milline on suurim oht ja võimalus nii Pärnumaa kui ka ehitusfirmadele?

Eston Ehituse tööpiirkonnaks on peamiselt Lääne-Eesti. Pärnu elamuturg on mitmeks aastaks üleküllastunud, ka pole ette näha tööstusehitisi. Sama lugu on ka Lääne maakonnas ja saartel. Ehitusfirmad arvestavad järgneval paaril aastal peamiselt omavalitsuste ja riigi tellimustega, mida finantseeritakse euroraha abil.

Eston Ehitus ASAsukoht: Pärnu

Asutatud: 1991Tegevusala: ehitus, ehitusmaterjalide tootmineOmanik: Nordecon International ASKäibe muutus 2008. aastal: 82%Kasumi muutus 2008. aastal: 66%

TOPi metoodika

Lähteandmed on kahe viimase majandusaasta käive, kasum/kahjum enne makse ja omakapital kokku aasta lõpus. TOPi pääsemiseks peab ettevõte asuma või omama tootmistegevust vastavas maakonnas ning olema tegutsenud vähemalt kolm viimast aastat. Näitajate põhjal reastati ettevõtted edetabelitesse

Pärnumaa edukaimad ettevõtted:

*Eston Ehitus AS ehitus

*AQ Lasertool OÜ metallitööstus*Tolmetex OÜ hulgikaubandus*Scanfil OÜ elektroonika*HoReCa Service OÜ hulgikaubandus*Papiniidu Projekt AS kinnisvara*Baltic Pack EST AS hulgikaubandus*Kajax Fishexport AS toiduainetööstus*Rapala Eesti AS tootmine*Helmetal IMS OÜ metallitööstus*Wendre AS2 tekstiilitootmine*Gustaf AS ehitus*Fein-Elast Estonia OÜ tekstiilitootmine*Biolan Baltic OÜ1 tootmine*ASB Greenworld Eesti OÜ tootmine*ETC Kodu OÜ hulgikaubandus*GreenCoal AS tootmine*Vändra Tarbijate Ühistu TÜH jaekaubandus*Efore AS elektroonika*Ursus OÜ hulgikaubandus*Raja KT OÜ puidutööstus*Kihnu Kala AS toiduainetööstus*K.A.T. Ko AS metsatööstus*Torfex AS tootmine*Eks Transport OÜ transport*Savi AS ehitus*Pärnu Postimees AS kirjastus*P-Trucks OÜ jaekaubandus*Pärnu Hambapolikliinik AS meditsiin*Laarmann Ko AS transport*Strand AS majutus*Lõpe Agro OÜ põllumajandus*Valley OÜ tekstiilitootmine*Sanatoorium Tervis AS3 taastusravi*Pärnu Vesi AS teenused*Nurme Teedeehitus OÜ ehitus*Fooneks OÜ ehitus*Catwees OÜ2 kaubandus*Vändra MP OÜ ehitus*MKK Group AS hulgikaubandus*Ruukki Products AS ehitusmaterjalitootmine*Kanpol AS hulgikaubandus*Normante OÜ hulgikaubandus*Tervise Paradiis OÜ majutus*Pärnu Betoonimeistrid AS ehitusmaterjalitootmine*Japs AS toiduainetööstus*Pajo AS trükitööstus*Suve Auto AS jaekaubandus*NOTE Pärnu OÜ elektroonika*Master AS hulgikaubandus*Metsagrupp OÜ metsatööstus*Hore OÜ jaekaubandus*Taastusravikeskus Estonia AS taastusravi*Talvakas OÜ ehitus*MDM Auto OÜ kaubandus*Reiden Dolomiit AS ehitusmaterjalitootmine*Vändra OÜ põllumajandus*Timmon AS hulgikaubandus*Reideni Plaat AS ehitusmaterjalitootmine*Jupiter Plus AS transport*Selja OÜ põllumajandus*JP Ehitus AS ehitus*Pärnu Plaaditehas AS ehitusmaterjalitootmine*AWRE OÜ renditeenus*Pärnu Majandusühistu TÜH jaekaubandus*Preab AS mööblitootmine*Triger AS ehitus*ELWO AS2 ehitus*Tootsi Turvas AS tootmine*Eestimaa Piimatootjate Ühistu TÜH toiduainetööstus*Water Ser Lääne-Eesti OÜ ehitus*Halinga OÜ2 põllumajandus*Wenfom AS tootmine*Weiss OÜ põllumajandus*KaroTrans AS transport*Fameron OÜ transport*Tori-Selja Piimaühistu TÜH toiduainetööstus*ESPAK Pärnu (end Pärnu EMPAK) AS jaekaubandus*Grundar Puit OÜ metsatööstus*LL Metal OÜ ehitusmaterjalitootmine*Pärnu REV AS ehitus*EWP AS saematerjalitootmine*Lamiflex Eesti OÜ puidutööstus*Kalev Holzberg OÜ jaekaubandus*Argonic East AS tootmine*EEK-Trade AS mööblitootmine*Antone Transport OÜ transport*Renet AS ehitus*Magistraal OÜ ehitus*Autobaas OÜ transport

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474