28. oktoober 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Swedbank: valmistume enamate kodulaenude väljastamiseks

Eluasemelaenu omafinantseeringu määrad on alanenud ning pank seisab kodulaenude väljastamise hulga suurendamise lävepakul, ütles Swedbanki eraisikute finantseerimise divisjoni direktor Koit Semjonov.

Uuele või renoveeritud varale Tallinnas kehtib omafinantseeringu määr alates 10%, vanemale ning ka mujal Eestis asuvale varale on määr alates 20%st. Varem oli sama määr alates 20%st, lisas Semjonov.

Sel aastal väljastatud eluasemelaenudest on tema sõnul üle 30 päeva võlgnevuses 22 lepingut umbes 3000 lepingust. Möödunud aastast ta numbrit võrdluseks tuua ei teadnud.

Võimalike ohumärkidena seoses eluasemelaenu klientidega tõi ta välja mitu punkti:

* ettevõtete pankrotid – eraisikust töötajad ja omanikud kaotavad töö ja regulaarse sissetuleku,* lähenev talv ja kütteperiood – küttekulud võivad hüppeliselt kasvada,* uute töökohtade leidmine raskendatud,* kulud osutuvad suuremaks kui kogutud säästud,* kui mitmed halvad arengud toimuvad korraga.

Semjonovi sõnul on üheksa kuuga kohtutäituritele antud üle 350 kodulaenu nõuet. Mullu oli terve aasta peale kokku 200 nõuet. Semjonovi sõnul on kohtutäituritele üle antud nõuete arv pea kahekordistunud.

Swedbanki eraisikute võlahalduse osakonna juhataja Raul Järva kinnitas, et makseraskuste klientide arv on stabiliseerunud ning pikaajalistes makseraskustes klientide arv – kellel on kolm tasumata kuumakset – pole viimasel 2-3 kuul enam kiiresti kasvanud. Jaanuaris 2009 oli raskustes 650 eluasemelaenu klienti ning oktoobriks on nende arv kasvanud 2000ni.

Järva sõnul kutsub pank jätkuvalt probleemide ilmnemisel pangaga läbi rääkima ja abi otsima.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474