16. november 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Arakas: müüsin osaluse seadust järgides

ASi Arco Vara endine aktsionär Arti Arakas sõnas kommentaariks täna lahvatanud turukuritarvituse skandaalile, et tegutses osalust müües seaduskuulekalt.

"Mul on lisada vaid järgmist - müüsin oma osaluse AS Arco Varas järgides seadust, kokkuleppeid ja head äritava. Mul puuduvad etteheited antud asjas," saatis ta Äripäevale kommentaariks.

Toomas Tooli ja Karoly Kirberit puudutava skandaaliga seostub Arakas seetõttu, et Tool omandas turumanipulatsiooni kahtlused põhjustanud Arco Vara aktsiad just Arakaselt. Äripäev palus täna Arakasel kommenteerida võimalust, et lisaks aktsiatele sai Tool tema kaudu infot ka endiste äripartnerite ja Arco Vara suuraktsionäride Hillar-Peeter Luitsalu ja Richard Tomingase repo-laenude tingimuste kohta. Just nimetatud repo-laenud on andnud põhjuse kahtlustada Tooli soovis möödunud aasta juulis aktsiate hinda alla suruda, et sellega teisi Arco suuremaid aktsionäre survestada.

Luitsalu ja Tomingas ei osanud täna öelda, kellelt võinuks Tool hankida infot nendega seotud ettevõtete laenutingimuste kohta.

Tool lükkas täna ümber väite, nagu ta sellist infot üldse oleks omanud.   

Põhja Ringkonnaprokuratuur saatis täna kohtusse kriminaalasja, milles süüdistatakse Toomas Tooli ja SEB endist maaklerit väärtpaberituruga manipuleerimises. Toomas Tooli süüdistatakse selles, et olles oma abikaasa volitatud esindaja, andis ta ajavahemikul 14.-21.07.2008. a AS SEB Pank maaklerile Karoly Kirberile telefoni teel tehingukorraldused müüa oma abikaasaga seotud  AS SEB Panga esindajakontol olevad aktsiad suurtes kogustes ajas järjest madalama hinnaga.

Finantsinspektsiooni hinnangul oli sellise tegevuse eesmärgiks oli viia AS Arco Vara aktsia turuhind allapoole 0,56 EUR hinnataset, mis andis Toolile võimaluse mõjutada teisi AS Arco Vara suuraktsionäre otsuste tegemisel.

Kirjeldatud viisil pandi müüki ligikaudu 500 000 aktsiat, mille tagajärjeks oli kunstliku hinnapiiri tekkimine ning negatiivne surve aktsia hinnale. Sellise kavatsetud mõjutamise tulemusel viidi börsil kauplejad eksitusse AS Arco Vara aktsia tegeliku turuväärtuse osas ning aktsia hind langes 22.07.2008 börsipäeva lõpul 0,55 EUR piirini

 

Autor: Haldusuudised.ee

Kinnisvarauudised.ee toetajad:
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Teeli RemmelgKinnisvarauudised.ee juhtTel: 51 23 770
Siim SultsonReporter-toimetaja Tel: 53 330 651
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58 361 474