19. november 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Maadevahetuse kohtuasjas lisandub asjaosaliste tunnistusi

Eile jätkunud maadevahetuse kohtuistungil kuulati koguni viie tunnistaja ütlusi, teiste seas ka SRV Kinnisvara juhatuse liikme Margus Mändmetsa ning Bankend Groupi ühe omaniku Aleksandr Kovaltšuki omi.

Tunnistajad rääkisid, kuidas nad maid ostsid või müüsid ning kes asju ajasid.

Mändmetsa küsitleti seoses 2005. aastal Tallinnas Tondi tn 10 asuva kinnistu omandamisega Einar Vettusega seotud osaühingult Iru Jõekääru. Kuna SRV Kinnisvara ehitas kõrvalasuvale krundile kortermaja, siis tundsid nad pikki aastaid huvi tollal reformimata riigimaana arvel olnud maatüki vastu. Küll pöörduti nii Heiki Kranichi kui ka Villu Reiljani ajal keskkonnaministeeriumisse ja maa-ametisse, kuid lahendust ega ka konkreetset vastust sealt ei tulnud. 2004.aasta sügisel aga pöördus nende poole Vettus ja pakkus Tondi tn 10 müüa. Samal ajal kuulus maa riigile.

Kovaltšukilt uuriti Kõrkja tee 24 ja 26 asuvate kinnistute saatuse kohta. Kinnistud kuulusid Kovaltšuki kinnisvarafirmale Brassland, kuid kinnistusregistris olid ja on need veel praegugi Hansaliisingu nimel. Koostöös Bankend Groupi Kinnisvaraga plaaniti sinna paarikümne maja ehitamist.

Kui maadevahetused seadustati, alustati vahetusprotseduuridega ning tehti keskkonnaministeeriumile kinnistute kohta konkreetsed ettepanekud. Kuna maa-ametiga asjad venisid, siis organiseeriti kokkusaamine ameti juhi Kalev Kanguriga. "Kangur kinnitas, et tehing on seaduslikult lubatud, aga kogemusi pole ja maade hindamine ja muud protsessid võtavad aega," rääkis Kovaltšuk.

Kovaltšuki äripartner Sergei Samarin kohtus oma rahvaliitlasest hea tuttava Mario Sootnaga, kes töötas sel ajal keskkonnaministeeriumis Reiljani nõunikuna ning uuris, kui reaalne on teha maade vahetustehing. Kuid ka sealt ei saadud selgust. Lõpuks pöörduti Merko Ehituse suuromaniku Toomas Annuse poole, et ta aitaks kinnistuid müüa või ostaks need ise. 2005. aasta mais müüski Brassland kinnistud Merko Ehituse tütrele OÜ Käibevara.

Osaühingu Chester Universal juhatuse liige Ülo Adamson rääkis, mis asjaoludel ostsid nad Tullio Libliku firmalt Saarte Investeering Suve ja Sügise nime kandvad kinnistud Harjumaal Saue vallas.

"2005. aasta oktoobris võttis Liblik meiega ühendust ja ütles, et tal on võimalus need kinnistud võõrandada. Tema pakkus ka hinna. Maad kuulusid sel ajal riigile," sõnas Adamson.

OÜ Chester Universal üks osanikke on ka Trigon Capital.

Ülejäänud kaks tunnistajat rääkisid, kuidas Merko Ehituse tütarfirma Woody töötaja Ardi Tedrema nad üles otsis ning kuidas siis Woodyle võõrandati Pirita jõe ürgorus asuvate looduskaitse all olevate tagastatavate maade nõudeõigused.

 

 

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgKinnisvarauudised.ee juhtTel: 51 23 770
Siim SultsonReporter-toimetaja Tel: 53 330 651
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58 361 474