8. detsember 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Taastuvenergiaäri toob tööd juurde

Taastuvenergia tootmine on praegusel valdavalt kahanevate numbritega ajal üks valdkond, mis teises suunas liigub.

"Sõltumata sellest, mis maailmamajandus teeb, see valdkond raudselt kasvab - kas siis ökoloogiliste probleemide, energiasäästu soovi või fossiilsete kütuste nappuse ja kõrge hinna tõttu," rääkis Arengufondi juht Ott Pärna.

Ta lisas, et see loob võimalusi paljude valdkondade ettevõtetele. "Olgu nad siis masinaehitus-, biotehnoloogia-, ehitusmaterjali-, keemia-, materjalitehnoloogia- või elektroonikaettevõtted. Kui ettevõtted oskavad sellest kasvuvaldkonnast kasu lõigata, siis nad kindlasti kasvavad ja seeläbi ka nende tööhõive," rääkis Pärna.

Nelja Energia ehitab nelja tuuleparki

Taastuvenergiaettevõtte OÜ Nelja Energia juhatuse liikme Kalle Kiigske sõnul on nende kollektiiv kasvanud. "Oma väikeses kollektiivis oleme viimasel paaril aastal kaasanud oma tegemistesse 10 uut kolleegi ning saabuva aasta jooksul lisandub neid kindlasti juurde, aga mitte nii palju kui varem," märkis Kiigske.

Nelja Energia ehitab Kiigske sõnul tuleval aastal nelja tuuleparki, mis on küll väikesed, kuid toovad tööd nii ehitusfirmadele kui ka betoonitööstustele. "Hakkame ehitama ka biogaasijaamu," lisas ta.

Pärna tõi taastuvenergiaäri näitena Arengufondi portfellis Goliath Windi, mis arendab uue generatsiooni tuulegeneraatorit. "Me näeme, et lähiajal võib selles suunas olla lisandumas ka uusi investeeringuid," lisas ta.

Kuna ehitustööstus on Eestis kokku tõmbunud, soovitab Pärna masinaehituse ettevõtetel, mis tegid buumi ajal metallkonstruktsioone ehitussektorile, end teistesse sektoritesse ümber seada. "Ka meie portfelliettevõte Ilmarine Engineering tegutseb selles suunas," rääkis ta.

ABB näeb potentsiaali

ABB Balti riikide juht Bo Henriksson räägib, et nende grupp on loonud viimase paari aasta jooksul tuhandeid töökohti, mis on taastuvenergia valdkonnaga otseselt ja kaudselt seotud.

"ABB ASis töötab praegu seotud valdkondades ehk elektrimasinate tehases ja madalpingeajamite tehases kokku ligi pool tuhat inimest," lisas ta Eesti kohta.

"Taastuvenergia potentsiaal on numbreid vaadates tohutu ning selle osakaalu suurenemisel ei saa laiemalt võttes olla kaotajaid," lisas ta. Henriksson usub, et ka Eestis on lähitulevikus kindlasti potentsiaali, et taastuvenergia sektoriga seotud töökohtade loomine kasvab.

Eesti Energia taastuvenergia direktori Ando Leppimani sõnul on taastuvenergia tootmine üks Eesti Energia prioriteetsetest arengusuundadest. "Seetõttu on meil mitmed arendusprojektid käsil ning eelkõige tuuleenergia suurema kasutuselevõtmise nimel," rääkis Leppiman ja lisas, et lähiajal värvatakse seoses uute projektidega lisatööjõudu.

NUMBER

600 miljardit USA dollarit oli taastuvenergia tootmisega seotud äri maht maailmas 2005. aastal, aastaks 2020 see kahekordistub.

Mis on mis

Taastuvenergia vallas tegutsejadBLRT - tuuleparkide mastidABB - tuulegeneraatoridFixtec - reoveepuhastidUNITe - säästlikud majad

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474