31. detsember 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti Energia asendab Ignalina tuumajaama

Tuleval aastal katab Eesti Energia Leedu elektrinõudlusest minimaalselt 10 protsenti, teatas ettevõte. Lisaks sellele müüb Eesti Energia soodsate turutingimuste korral elektrienergiat Leetu päev ette turule.

Täna öösel suletakse Baltimaade suurim elektritootja - Ignalina tuumajaam, mis on viimase viie aasta jooksul tootnud tavapäraselt 30-40 protsenti Baltimaades toodetud elektrienergiast. Samas kasvatab Ignalina tuumajaama sulgemine Eesti elektrienergia eksporti.

2010. aasta kokkuvõttes on Eesti Energia oodatav turuosa Leedu elektriturul 10-15 protsenti. „Loodame aasta jooksul müüa Leedu turule miljardi krooni eest elektrit. See tähendab märkimisväärset ekspordi kasvu,“ kommenteeris Eesti Energia juhatuse esimees Sandor Liive.

Elektrienergia eksport Leetu aitab Eesti Energial kompenseerida majanduslangusest tingitud koduturu nõudluse ja sellega seotud tootmismahtude langust. Tootmisvõimekust on Eesti Energial aastas üle kümne teravatt-tunni. Talvise tippkoormuse ajal tarbitakse Eestis aga ca 1 500 megavatt-tundi elektrit tunnis. Eesti Energia energiakaubanduse direktor Margus Vals ütles tehingut kommenteerides, et lisaks ekspordi ja tulude kasvule võimaldab stabiilne eksport Leetu töötada Narva elektrijaamadel stabiilsema ja kõrgema koormusega ning tänu sellele ka suurema efektiivsusega.

Eesti Energia elektrienergia eksport ulatus 2009/10. majandusaasta esimesel poolaastal 1 115 GWh-ni. Elektrienergiat eksporditi Estlink kaabli kaudu Soome ja Põhjamaadesse ning Lätti, kus Eesti Energia tütarettevõtte Enefit omab viieprotsendilist turuosa.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgKinnisvarauudised.ee juhtTel: 51 23 770
Siim SultsonReporter-toimetaja Tel: 53 330 651
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58 361 474