18. märts 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Jõeäärne kinnistu Narvas ootab lubatud investeeringut

Narva linnavõim lükkab juba mitmendat korda edasi kohaliku mõjuvõimsa poliitiku Aleksandr Moissejeviga seotud olnud Raja tn 3 kinnistul asuva hoone kordategemise tähtaega. Samas asjas on keskerakondlane antud kohtusse süüdistusega linnale valeandmete esitamises.

Linnale kuulunud kinnisvaraga äri teinud, toona Moissejevile kuulunud firma Fervesta Grupp ostis 2001. aastal linnalt endise kirstuvabriku hoone. Seda klausliga, et kolme aasta jooksul investeeritakse maja kordategemiseks 12 miljonit krooni. Kohustuse mittetäitmise puhuks oli määratud trahv 10 protsenti tegemata jäänud investeeringute summast.

Praeguseks on möödunud üheksa aastat ning Narva jõe äärde laskuva Raja tänava maja muudkui laguneb. Vahepeal on linn lahkelt ja korduvalt investeerimistähtaegu nihutanud, samuti pole nõutud sentigi trahvi.

Kui pole aruannet, ei saa ka kontrollida, kas investeering on tehtud või mitte, ning seetõttu ei saa ka trahvi nõuda. Selline on linnavalitsuse linnavara- ja majandusameti linnavarade osakonna juhataja Jelena Skulatšova seisukoht.

Linnapea Tarmo Tammiste ütles, et kui tähtaja edasilükkamine on põhjendatud, on nad seoses praeguse olukorraga kõikidele vastu tulnud.

"Maja on kogu aeg räämas olnud. Ta oleks samasugune ka endise omaniku käes olles," ütles linnapea. Linna käes? "Jah, ka linna käes," oli ta kindel.

Kas linn siis midagi ette võtta ei saa? "Vaadake, seal on terve rida küsimusi. Ma ei tunne, et ma peaksin hakkama käima näiteks keskkonnaametis küsimas, miks nad mingeid lisatingimusi nõuavad," ütles Tammiste.

Ehkki lõpliku otsuse tähtaja edasilükkamise kohta võtab vastu linnavalitsus, peab Tammiste komisjoni otsust mõistlikuks.

Linnavolikogu esimees Mihhail Stalnuhhin ütles, et see ei ole ju ainuke hoone, mis linnal korda tegemata on. "Linnas on veel kümme sellist objekti, mis mind häirivad," ütles Stalnuhhin.

Stalnuhhini teada on Raja tn 3 kinnistul tehtud nii keskkonnariskide analüüs, ettevalmistused remondiks kui ka soojatrass on ligi veetud. "Teatud etapil sujus kõik hästi, oli olemas investor, kuid siis tulid 27. aprilli sündmused," jõudis Keskerakonna Narva piirkonna juht lõpuks ka selle looga pronksiööni.

"Kahjuks on Fervesta Grupil ees kohtuvaidlus, mistõttu ma ei pea õigeks ajakirjanduse vahendusel kommenteerida nimetatud osaühingu võimalikke tegemisi või tegemata jätmisi, mida võiks tõlgendada kui kohtu mõjutamist antud kohtuasja lahendamisel," saatis varem alati telefoni teel lahkelt selgitusi jaganud Moissejev e-postiga napi vastuse.

2006. aasta sügisel rääkis Moissejev, et linna loobumine Fervesta Grupi trahvimisest ei ole sugugi imelik, sest linn peabki ettevõtjaid toetama.

Moissejevit, praegust ettevõtte juhatuse liiget Vladimir Saksinit ja Fervesta Gruppi juriidilise isikuna süüdistatakse valeandmete esitamises. Nad esitasid linnale dokumente, milles näitasid miljonilisi investeeringuid. Paberite järgi on maja kordategemisse investeeritud 3,5 miljonit krooni, mis majale pilku peale heites küll kusagilt ei paista.

Kohtuistung väidetavate valeandmete esitajate üle algab mais.

EAS andis Fervesta Grupile 50 000 krooni

EAS eraldas 2006. aasta augusti lõpus Fervesta Grupile Narvas konverentsikeskuse ja restorani loomise projekti paberite ettevalmistamiseks 50 000 krooni.

Moissejev, kes 2006. aastal toimunud kohtumisel Äripäeva ajakirjanikuga rääkis, et pole Fervesta Grupiga mingil moel seotud, näitas mappi dokumentidega ja tormas Raja tn 3 maja juurde kohtumisele EASi inimestega. Küsimusele, kas ta on Fervesta Grupi konsultant, kõlas vastuseks: "Ei ole, mul lihtsalt paluti dokumente vaadata."

Majanduslike huvide deklaratsiooni järgi töötas Moissejev aastatel 2006-2007 Fervesta Grupis, kus tema kuupalk mänedžerina oli 40 000 krooni.

taust

2001. aastal ostis Fervesta Grupp linnalt 460 000 krooniga Raja tn 3 asuva 7371 m2 kinnistu, millel asub kahekordne endise kirstutöökoja hoone. Ettevõte kohustus hoonesse kolme aastaga investeerima 12 miljonit krooni.

2003. aastal palus Fervesta Grupp muuta linnal investeeringute ajakava ajaloolise tsooni geodeetiliste uuringute tõttu. Linn nihutaski investeerimistähtaja 2005. aasta detsembrisse ning loobus ettenähtud trahvivõimalusest. Kui uus tähtaeg oli lõppemas, pöördus ettevõte taas linna poole, kes lükkas investeerimise ajakava veel aasta võrra edasi.Eelmisel aastal lükkas linnavalitsus investeeringute tegemise tähtaja 1. märtsile 2010.Kuid 3. märtsil otsustas linnavalitsuse linnavarakomisjon toetada investeeringute tegemise aruande esitamise tähtaja edasilükkamist veel pooleteise aasta võrra.

mis on mis

OÜ Fervesta Grupp

Asutatud 1997. aastal.1999-2004 juhatuse liige Aleksandr Moissejev, alates 2004. aastal Vladimir Saksin.Osanik kuni 2005. aastani Moissejev, edasi OÜ IV Invest Development, mille omanik on Moskva elanik Marina Uvarova.Allikas: äriregister

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474