23. märts 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

PwC: hüdroenergia tootjate ostmine kasvas

Taastuvenergia ettevõtete omandamistehingutes oli 2009. a ahvatlevaim sihtmärk hüdroenergia, teatas PricewaterhouseCoopers.

PricewaterhouseCoopers’i värske uuringu kohaselt langes maailma taastuvenergia ettevõtete ost-müük 2009. aastal 14%. Ainsa alamsektorina kasvas tehingute maht hüdroenergia alal.

Värskelt avaldatud PricewaterhouseCoopers’i maailma taastuvenergia sektori ettevõtete ühinemiste ja omandamiste (Mergers & Acquisitions) raporti andmetel vähenes mullu nii tehingute arv (2008:856; 2009:549) ja rahaline maht (2008: 38,9 miljardit USA dollarit, 2009: 33,4 miljardit USA dollarit), kuid võrreldes mittetaastuva energeetikaga, kus M&A maht langes mullu ligi 50%, polnud langus eriti suur.

Traditsiooniliselt kõige aktiivsem oli Euroopa turg, mis hõlmas 38% ülemaailmsete tehingute mahust ja kus toimus kaks kolmest suurimast tehingust: Hispaania Acciona SA poolt suurema vahetustehingu raames omandatud Endesa SA taastuvenergeetika varad 3,8 miljardi dollari väärtuses ning Saksa E.ON’ i kolmeteistkümne väikese hüdroelektrijaama müük 2 miljardi dollari eest Austria Verbund GmbH ’le.

Suurimaks tehinguks taastuvenergiaettevõtete turul oli Hiina Kolme Kuru hüdroelektrijaama elektritootmisüksuse Three Gorges Industry Co Ltd  üleminek Shanghai börsil noteeritud elektritootja China Yangtze Power valdusesse 6 miljardi dollari eest.

Kui 2008.aastal domineeris taastuvenergia tehingutes huvi tuuleenergia vastu (16 miljardit dollarit ehk 42% kogumahust), siis mullu kahanes see 2,5 korda ning liidripositsioonile tõusid tehingud hüdroenergeetika ettevõtetega (15 miljardit dollarit ehk 45% kogumahust, tehingute mahu kasv aastaga 50%). Tehingute maht päikeseenergia, bioenergia ja geotermilise energia tootjatega jäi ikka veel pigem marginaalseks.

Käimasoleva aasta prognoosid taastuvenergia sektori M&A aktiivsuse kohta on pigem ettevaatlikud: olulisimad potentsiaalsed ostjad, suured „traditsioonilised“ energiafirmad, arvatakse majandussurutise tõttu olevat investeerimisotsuste tegemisel pigem ettevaatlikud ning eelistavad raha paigutada oma põhitegevusse s.o. mittetaastuvatest ressurssidest energia tootmisse

 

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474