14. mai 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Solaris: Merko projekteeris ja ehitas Cinamoni laed valesti

Merko Ehitus tegi tõsiseid vigu nii Cinamoni kino projekteerimisel kui ehitamisel, ütles Solarise keskuse juht Anneli Palvadre.

Tehnilise järelevalve amet tuvastas Solarise keskuse Cinamoni kinosaali laevaringu põhjuste uurimisel, et varingu põhjustas riputite ja metallprofiilide vahelise ühenduse katkemine. Amet ühtegi ettekirjutust ei teinud, kuna kõik puudused on tänaseks kõrvaldatud.

"Uurimistulemuste kohaselt olid lae riputid üle koormatud, mistõttu on selge, et Merko tegi tõsiseid vigu nii kino projekteerimisel kui ehitamisel," ütles Solarise tegevjuht Anneli Palvadre. Tema sõnul vastutas projekteerimise eest Merko Ehitus ning ehitamise eest Merko Ehituse ja Skanska EMV konsortsium.

Palvadre pidas kahetsusväärseks, et ka omanikujärelevalvet teostanud OÜ Ahti Väin Konsult ei suutnud neid vigu õigeaegselt tuvastada. "Peame vaid saatust tänama, et projekteerija-ehitaja praak ei toonud kaasa ohvritega lõppenud õnnetust," märkis ta.

Palvadre sõnul kaebas Solaris Merko Ehituse ja Skanska EMV kohtusse, sest ehitaja pole tehtu eest vastutust võtnud ega kahju hüvitanud. "Mõned kümned miljonid kahjusid on sellise suurusjärgu hooletuse eest väike hind," lisas ta.

Solaris sulges pärast õnnetust kõik keskuses asuvad kinosaalid ja lasi sealsed laekonstruktsioonid ümber ehitada. Ka tehnilise järelevalve ameti uurimisraporti kaaskirja kohaselt on puudused parandatud ning saalid vastavad ohutusnõuetele.

Raporti kohaselt on ripplae ehitusel kasutatud riputi tootja poolt määratud koormuspiiriks 25 kg. Merko Ehituse poolt koostatud ripplae projekti analüüsimisel tuvastas amet, et koormuspiir oli ületatud juba ripplae omakaaluga. Osad riputid olid ripplae omakaalust tingituna koormatud kuni kaks korda enam, kui nägi ette riputi tootja poolne soovitus, teatas Solaris.

Ehitusprojekti projektjoonis, mille kohaselt ehitati varisenud kinosaali ripplagi, ei vastanud tehnilise järelevalve ameti kinnitusel õigusaktides ehitusprojektile esitatavatele nõuetele.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474