21. mai 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti Energia teenis aastaga 2,2 miljardit krooni kasumit

Eesti Energia kontserni 2009./2010. majandusaasta puhaskasum ulatus 2,2 miljardi kroonini, teatas ettevõte. 

Eesti Energia äritulud olid 11 miljardit krooni, kontserni ärikasum kaks miljardit ja puhaskasum 2,2 miljardit (ilma Eleringita 1,8 miljardit krooni), selgus PricewaterhouseCoopersi auditeeritud aastaaruandest. Eesti Energia investeeringud moodustasid 31. märtsil lõppenud majandusaastal 3,1 miljardit krooni.

Eesti Energia teatel tulenes kasum peamiselt edukast energiakaubandusest, suurenenud põlevkiviõli ekspordist ja efektiivsuse kasvust. Peamisteks investeerimisobjektideks olid elektrivõrgud, uute elektritootmisvõimsuste ja uue õlitehase rajamine.

Eesti Energia kontserni majandustulemustes on konsolideeritud kütuste ning elektri- ja soojuse tootmise, jaotamise ja müügiga tegelevate ning muid teenuseid osutavate tütarettevõtete tulemused. Konsolideeritud tulemused ei sisalda põhivõrguettevõtja Elering tulemusi, mida käsitletakse lõpetatud tegevusvaldkonnana. Eesti Energia majandusaasta algas 2009. aasta 1. aprillil ning lõppes käesoleva aasta 31. märtsil.

Eesti Energia juhi Sandor Liive sõnul investeeris ettevõte Eestisse viimase

seitsme majandusaasta suurima summa. "Kokku 3,1 miljardi krooni eest uuendasime nii elektrivõrku kui ka investeerisime uute elektritootmisvõimsuste ja õlitehase rajamisse," rääkis ta. Samuti jätkas firma liikumist välisturgudele, suurendades Lätis turuosa 6%ni ja alustas müüki Leedu jaeturul.

"Kuigi Eestis on elektritarbimine kahanenud ning kahanes ka nõudlus meie teiste teenuste ja toodete järele, suurendasime oma kasumlikkust majanduslanguse tingimustes ligi 70%. Kasumi jõulise kasvu taga oli edukas energiakaubandus välisturgudel, põlevkiviõli müük ja kulude kokkuhoid," kinnitas Liive.

Eesti Energia ärikasumist tuli ligi 55% konkurentsile avatud turgudelt, samas kui

müügikäive neilt turgudelt moodustas kolmandiku kogukäibest.

Selle aasta alguses müüs Eesti Energia riigile põhivõrguettevõtte Elering. "Nii tagasime Euroopa Liidu nõuetest tuleneva põhivõrkude sõltumatuse tootmis- ja müügitegevusest kõige läbipaistvamal moel – müüdud vara asemele saime ligi viis miljardit krooni lisakapitali, mis toetab meie võimekust rahastada investeeringuid puhtamasse ja mitmekesi semasse energiatootmisse," ütles Liive.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474