18. juuni 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Maakleritele jälle rohkem võimalusi

Kinnisvarafirmad on taas sukeldunud töötajate palkamise lainetesse. Mõni eelistab palgata suurte kogemustega, teine alles rohelisi maaklereid.

"Oleme alates eelmise aasta novembrist väga aktiivselt endale kinnisvaramaaklereid juurde võtnud ja võtame veel meie kõikidesse kontoritesse," rääkis Ober-Hausi Kinnisvara ASi turundusjuht Katrin Klein-Näppi.

Praeguseks on neile lisandunud umbes 15 inimest. "Kindlasti sama palju, kui mitte topelt, plaanime veel juurde võtta," lisas ta. Tegevjuhi sõnul jääb töötajate koguarv praegu siiski buumiajal olnule alla.

1Partner Kinnisvara on tänavu töötajate arvu paisutanud veerandi jagu ehk võtnud juurde üle kümne inimese. See tähendab, et firmas töötab praegu rohkem inimesi kui buumiajal.

1Partneris rohkem töötajaid kui iial varem"Osa väiksemaid firmasid on turult kadunud ja nende maaklerid liituvad suurematega," põhjendas 1Partneri tegevdirektor Martin Vahter.

"Oleme käibes langenud, aga turuosa on kasvanud. Tipparv oli 40 ja praegu töötab firmas kokku 45 inimest," rääkis ta. Vahteri ütlusel on neil tööl 25 maaklerit ja ligi kümme hindajat rohkem kui varem.

Kui palju täpselt sel aastal veel maaklereid või hindajaid juurde võetakse, ei ole tema sõnul paika pandud. "Peamiselt tulemuspalgaga inimesi mahub alati juurde," selgitas Vahter.

Pindi Kinnisvara juhatuse liige Peep Sooman ütles, et Pindi kasvas ka koondamiste ajal.

"Meie meeskond on suurenenud igal aastal. Laienesime kaks korda suuremaks ka siis, kui teised kokku tõmbasid," rääkis ta. Otsime jätkuvalt tublisid inimesi juurde, lisas Sooman. Praeguseks on kahe aasta tagusest 70 maaklerist ja hindajast saanud 140.

Tartus asuva Grand Kinnisvara juht Marek Kerna ütles, et neil on töötajaile suured nõudmised ning kahe kuuga üle vaadatud sajast kandidaadist ei võetud kedagi. Mida rohkem, seda uhkem, vastas Kerna küsimusele töötajate juurde palkamise kohta. Kui sügiseks saaks kuni kolm head konsultant-maaklerit tööle, oleks me rahul, lisas ta.

20 töötajaga Grand Kinnisvara juht rõhutas, et küsimus pole töötajate kvantiteedis, vaid kvaliteedis. "Kui kinnisvaraturg oli tipus, siis osa büroosid reklaamisid, et neil on sada töötajat. Kui mul oleks sada töötajat, siis ma müüks Eesti, Läti, Leedu ja Ukraina maha," ütles Kerna.

Hea maakleri töötasu pole kriisiga kokku kuivanud

Maaklerite sissetulekutes on firmad ühel meelel - heade maaklerite tasu on kahanenud vähe või peaaegu üldse mitte, ülejäänutel tunduvalt rohkem.

"Nii naljakas, kui see ka ei ole, kui turg kukkus kaks korda, siis heade maaklerite käive ei langenud kaks korda. Mis juhtus, oli see, et pooltel inimestel läks käive nulli ja pooltel jäi samaks," ütles Vahter.

Küsimuses, kas eelistatakse palgata suurte kogemustega või veel noori ja rohelisi maaklereid, lähevad juhtide arvamused lahku. "Meie oleme võtnud positsiooni, et värbame juba kogemustega maaklereid," märkis Soomann.

Arco Vara Kinnisvarabüroo OÜ juhatuse liige Mart Saa arvas aga sootuks vastupidi. "Mõne, kes on pikka aega töötanud ja ennast headest aegadest ära rikkuda lasknud, liikvele lükkamine võib olla palju aeganõudvam kui uue, kes tuleb värskena turule," selgitas ta.

Kommentaar

Micka SucksdorffKinnisvarabüroo Uus Maa OÜ tegevjuht

Siiani oleme viis töötajat juurde võtnud ja plaanime veel sama palju võtta. Kindlasti on see ka pikem plaan seoses turu elavnemisega.

Meie oleme võtnud töötajate palkamisel teistsuguse lähenemise ja koolitame töötajad ise välja. Otsime õige hoiaku ja väärtushinnanguga inimesi, keda me ise koolitame oma ala tippudeks. Otsime tulevikutalente.

Keskmine sissetulek maakleril on langenud, aga ka praegusel ajal teevad tippmaaklerid tipptulemusi ja nende sissetulek palju langenud ei ole.

Kui langus algas, alustasime nn efektiivsusgrupiga, mille abil aitasime uutel inimestel kiiremini asjad käima saada. See grupp ongi olnud edu võti. Vaatame töökust ja õiget hoiakut - need ongi märksõnad, mida inimestest otsime.

Meie töötajate arv on praegu 98, kellest umbes 60 on maaklerid ja 25 hindajad.

 

 

 

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474