12. juuli 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Elektrihind NordPool Estlink hinnapiirkonnas tegi uue rekordi

Esmaspäevane hinnatipp NordPool Estlink hinnapiirkonnas oli 148.01 €/MWh (2.3 kr/kWh). Hinnatipp pärineb Soomest ja annab märku suurveejärgsest Helsinki tootjate ja Läti-Leedu ostjate mõju suurendamisest, kirjutab Eesti Energia energiakaubanduse direktor Margus Vals ettevõtte blogis.

Elektrienergia börsihinda nii Eestis kui Soomes mõjutas oluliselt suurveeaegse madalate muutuvkuludega elektrienergia pakkumise vähenemine, viitab Vals. Regiooni suurima hüdroenergia tootja Läti hüdroenergia toodang on alanenud 1400 MW-lt ca 500 MW-ni.

Teised olulised põhjused hindade kasvuks Soomes on Vene-Soome elektrikaabli ja elektrivoogude tavapärasest oluliselt väiksem võimsus ning suveperioodile planeeritud elektrijaamade remondid. Lisaks läks täna hommikul tööst välja Loviisa 1 tuumajaam.

Nende tegurite kombinatsioon on elektrienergia börsihinnale avaldanud tugevamat mõju kui tarbimise langusest tingitud hinda alandav surve (võrreldes talvetipuga tarbitakse juulis Eestis elektrienergiat ca 40% vähem).

Esmaspäevane hinnatipp pärineb Soomest, kus tiputunnil suundus elektrienergia Soomest Eestisse. Kõrge hinnaga elektrit ostavad börsilt naaberriikide Läti ja Leedu elektritarbijad – sellele viitab Eesti põhivõrguettevõtja Elering internetilehel näidatavad elektrienergia tootmise ja tarbimisandmed ning ülepiirilised ülekandevood - Eesti tootmine on ca 300 MW suurem kui tarbimine (elektritootmine ca 1200 MW ja -tarbimine ca 900 MW, import Soomest ca 30 MW, Läti suunal eksport ca 330 MW).

Ühtlustuvad hinnad NordPool Estlink ja Helsinki hinnapiirkondades signaliseerivad kahe hinnapiirkonna vahelist harmoniseerumist, kirjutas energiakaubanduse direktor.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474