28. juuli 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tulumaksu soodustuse rong lahkub loetud päevade pärast

Augustist on investeerimisriskiga elukindlustuslepingu alusel saadud tulu maksustatud tulumaksuga. Maksustamist on aga võimalik edasi lükata, sõlmides veel viimaste juulikuu päevade jooksul soodustingimustega investeerimisleping.

Mandatum Life juhatuse esimees Imre Madison rääkis, et nad on tulumaksusoodustuse muutumise eel enda müügipersonali puhkused juulikuust augustisse nihutanud ja seda põhjusel, et klientide huvi ja valmisolek tulumaksuvabade lepingute sõlmimiseks on olnud suur.

"Juulis näeme trendi, kus iga nädalaga oleme sõlminud üha rohkem uusi investeerimisriskiga elukindlustuslepinguid ja nädala rekordit on oodata ilmselt käesoleval nädalal," märkis ta. Võrreldes tavakuudega on juulis sõlmitud uute investeerimisriskiga elukindlustuslepingute arv viiekordistunud.

Mandatum Life teavitas Madisoni sõnul oma kliente investeerimisriskiga elukindlustuslepingutega teenitud tulude muutuvast maksustamisest juuni lõpus. "Samuti oleme klientidele pakkunud võimalust soodustingimustel sõlmida investeerimisriskiga elukindlustusleping veel enne 1. augustit, mis tagab tulumaksuvabastuse, kui investeeringutega teenitud tulu ei võeta lepingust välja enne 12 aasta möödumist, kuid mitte hiljem kui 31. detsembril 2023," selgitas ta.

See kindlustab, et käesoleva aasta juulis sõlmitud investeerimisriskiga elukindlustuslepinguga teenitud tulu on maksuvaba, kui investeerimiskasum võetakse nimetatud lepingust välja vahemikus juuli 2022 kuni detsember 2023.

Mandatum Life viitab oma pakkumises klientidele, et neil on ka lepingust taganemiseks tähtaeg kuni tänavu 14. novembrini. See annab kliendile kuni oktoobri lõpuni mõtlemisaega sobiva investeerimisstrateegia valimiseks. Muul juhul leping katkeb.

Mandatum Life'iga koostööd tegevast Sampo Pangast kinnitati, et kliendid on kasutanud päris usinasti võimalust veel tulumaksusoodustusest kasu lõigata. "Ise arvame samas, et olulise läbimurde teeb eraisikust investori väärtpaberitesse säästmise harjumuse tekkimisel investeerimiskonto süsteem," lausus Sampo personaal- ja jaepanganduse direktor Tõnu Vanajuur.

Sellega viitas ta seaduse muudatusele, mis jõustub 1. jaanuarist 2011, kui ka eraisikutest investoritele hakkab kehtima tulumaksusoodustus, kui nad teenitud tulu investeerivad edasi. Tulumaksukohustus tekib alles siis, kui investor võtab investeerimiskontolt rohkem raha välja, kui on sinna sisse pannud.

SEB Elu- ja Pensionikindlustuse juhatuse liikme Maarika Liivamägi sõnul on investeerimisriskiga elukindlustuslepingu näol tegemist investeerimisfondidega, kus lepingu sõlmija saab ise otsustada, millal ja kui palju raha ta sisse maksab ning milliseid väärtpabereid ta 12 aasta jooksul soetab või maha müüb. "Seetõttu sobivad need lepingud eeskätt neile, kes kavatsevad pikaajalisemalt investeerida," sõnas ta.

SEB tootenimistus on kaks investeerimisriskiga elukindlustustoodet – Kasvuportfell Juunior ja Kasvuportfell. Liivamägi lisas, et võrreldes eelnevate perioodidega võib märgata lepingute sõlmimise kasvu.

Swedbanki eraisikute investeerimistoodete valdkonnajuht Ivar Raav lausus, et nemad pole muudatustest lähtuvalt eraldi kampaaniat lepingute sõlmimiseks teinud, sest lepingu sisu ja eesmärk on ikkagi raha kogumine, mitte tulumaksuvabastuse saamine.Tema sõnul pole ka otsest huvi kasvu seadusemuudatustelt lähtuvalt täheldatud.

 

TAUST

Investeerides investeerimiskindlustuse kaudu, saab kasutada riigi poolt pakutavaid maksusoodustusi:* Enne 1. augustit 2010 sõlmitud investeerimiskindlustuse lepingutele kehtib kuni 31.12.2023 lepinguga teenitud kasumi tulumaksuvabastus juhul, kui leping on olnud jõus vähemalt 12 aastat.* Alates 1. augustist 2010 sõlmitud investeerimiskindlustuse lepingutega teenitud investeerimiskasumi tulumaksukohustus on võimalik edasi lükata senikaua, kuni toimub kasumi reinvesteerimine selleks loodud investeerimiskonto kaudu. Investeerimiskindlustuse lepinguga teenitud kasumi väljavõtmine investeerimiskontolt deklareeritakse vastava aasta tuludeklaratsioonil koos kõikide muude sama aasta investeerimiskontol toimunud sisse- ja väljamaksete tehingutega.* Investeerimiskindlustuse puhul, mis on sõlmitud kolmanda samba pensionikogumise lepinguna, saab kogumise eesmärgil investeeritud sissemaksetelt tulumaksu tagasi (maksimaalselt 15% aastasest maksustatavast sissetulekust). Investeerimiskindlustuse kolmanda samba lepingud ei ole seotud investeerimiskonto süsteemiga kehtestatud tulumaksu arvestamise põhimõtetega.Allikas: Mandatum Life Insurance

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474