17. august 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Elektribörs juulis: keskmised kogused kasvanud 3,5 korda

Estlink hinnapiirkonna kogukäive ületas 1 TWh, keskmised päevased kauplemiskogused on nelja kuuga kasvanud 4,5 GWh-st aprillis 14,1 GWh-ni juulis. Kokku osteti juulis NPS Estlink hinnapiirkonnas kokku 443 GWh, millest Eestisse jäi 202 GWh, mis moodustab Eesti sisetarbimisest ligikaudu 39%.

Eleringi teatel on keskmised päevased kauplemiskogused võrreldes aprilliga kasvanud juulis 68 % võrra, koguste tõusu üheks põhjuseks on süsteemidevaheliste kahepoolsete lepingute ületoomine börsile, lisaks on oma mõju avaldanud suvised ülekoormused Eesti ja Läti elektrisüsteemide vahel.

Eestisiseseks tarbimiseks ostetud elektrienergia kogused on nelja kuuga tõusnud poole võrra. Oluline sündmus oli 25. juulil, mil NPS Estlink hinnapiirkonna kogukäive ületas 1 TWh piiri, see on ligi 13% Eesti 2009. aasta elektritarbimisest.

Juulis osteti NPS Estlink hinnapiirkonnas kokku 443 GWh, millest Eestisse jäi 202 GWh, mis moodustab ligikaudu 39% Eesti sisetarbimisest. Võrreldes juunikuuga pole tulemused Lätist NPS Estlink hinnapiirkonda müüdud koguste osas märkimisväärselt muutunud, Soomest ostetud kogus NPS Estlink hinnapiirkonda on suurenenud ligikaudu 40% võrra. Peamiseks Soomest imporditud energia suurenemise põhjuseks on juulikuus toimunud avariilised väljalülitumised ning Eesti tootmisjaamade katkestused, millest tulenevalt oli ka kõrgeima NPS Estlink hinnapiirkonna tunnihinna korral võimsusvoog suunaga Soomest Eestisse. Lisaks sellele on Läti ja samuti ka Leedu jätkuvalt defitsiidis ning näiteks Lätis oleks oma generaatorite käivitamise kulud olnud tunduvalt kõrgemad elektribörsil müüdud elektrienergia hindadest.

Estlink hinnapiirkonnas müüdud kogused on samuti tõusvas trendis ning nelja kuu kokkuvõttes on müüdud kogused kasvanud 38%. Juulis müüdi NPS Estlink hinnapiirkonnas kokku 496 GWh, millest 85 GWh (17%) müüdi läbi Estlink merekaabli Soome hinnapiirkonda.

Hind elektribörsil oli juulis nelja kuu kõrgeim. Juulikuu keskmine hind oli 47,9 EUR/MWh. Kõrge hinna kujunemise peamiseks põhjuseks olid piirangud Venemaa ja Soome ning Soome ja Rootsi vahel, kus süsteemipiirangute tõttu vähenes ülekandevõimsus 1950 MW võrra.

Estlink ja Finland hinnapiirkondades oli juulis 65,7% ajast sama hind.  Nelja kuu kokkuvõttes on NPS Estlink hinnapiirkonna keskmiseks hinnaks kujunenud 39,3 EUR/MWh.

Leedu elektribörsil  Baltbool oli keskmine elektri hind juulis 49,92 EUR/MWh, mis on võrreldes Estlink hinnaga keskmiselt 4% kõrgem. Hind Leedu elektribörsil oli Estlink hinnapiirkonna hinnast kõrgem 84% ajast. 

 

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474