27. august 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Langus ehitusturul aeglustus

Selle aasta II kvartalis ehitasid ehitusettevõtted Eestis ja mujal püsivhindades 17% vähem kui mullu, võrreldes 30%-se langusega aasta alguses.

II kvartalis ehitati omal jõul 5,3 miljardi krooni eest — hooneid 3,1 miljardi ja rajatisi 2,2 miljardi krooni eest. Eelmise aasta sama kvartaliga võrreldes vähenes hoonete ehitamine püsivhindades 22% ja rajatiste ehitamine 8%. Ehitusturu langus oli tingitud eelkõige elamuehitusmahtude vähenemisest kohalikul turul.

Välisturul tegutsevate Eesti ehitusettevõtete ehitusmaht suurenes 2009. aasta II kvartaliga võrreldes 2%. Kasv tulenes hooneehitustöödest. Välisriikidesse tehtud ehitusmahtude osatähtsus kogu ehitusmahus oli II kvartalis 11%.

Võrreldes tänavu I kvartaliga suurenes ehitusmaht sesoonselt ja tööpäevade arvuga korrigeeritud andmete põhjal 21%.

Ehitisregistri andmetel lubati 2010. aasta II kvartalis kasutusse 337 uut eluruumi, s.o ligi kolm korda vähem kui aasta varem samal ajal. Ligi kolmveerand valminud eluruumidest oli ühepere-, kahepere- või ridaelamutes. Eluruumi keskmine suurus oli 135 ruutmeetrit, mis on viimase üheksa aasta kõrgeim näitaja.

Enim valmis uusi eluruume Tallinna lähiümbruse valdades. Vaatamata odavnenud ehitusteenusele on nõudlus uute eluruumide järele tagasihoidlik.

II kvartalis väljastati ehitusluba 480 eluruumi ehitamiseks, mis on eelmise aasta sama perioodiga võrreldes ligi viiendik vähem. Eelistatuim elamutüüp oli ühepereelamu.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474