20. september 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

BREM: Tallinna Vesi nagu elevant portselanipoes

Monopoolset seisundit ära kasutav Tallinna Vesi AS lasi ülemöödunud nädalal oma nõuete katteks arestida BREM Kinnisvarahoolduse arved, tekitades sellega meile kunstlikult pankrotiolukorra, millega toimetulekuks peab ettevõte kandma suuri lisakulusid, teatas BREM.

Kuigi BREM on jätkusuutlik ettevõte, kelle juhtkond lahendab järjekindlalt võlgnevustega seotud probleeme, pakkudes reaalseid maksegraafikuid kõiki osapooli rahuldavate lahendusteni jõudmiseks, asus Tallinna Vesi väga jäigale seisukohale kompromisside osas vee eest tasumisel, lähtudes põhimõttest, kas kõik või mitte midagi, seisab BREMi avalduses.

Taolise käitumisega seadis Tallinna Vesi BREMi nädalaks olukorda, kus on võimatu täita jooksvaid kohustusi teiste tarnijate ees. BREM ei ole kunagi taganenud oma kohustuste täitmisest, kuid on hetkel fakti ees, et Tallinna Vee põhjendamatult karm käitumine ei võimalda täita juba sõlmitud kokkuleppeid ja maksegraafikuid teiste tarnijatega, ega täita kohustusi ka Tallinna Vee enda suhtes.

"Kui Tallinna Vesi oleks sotsiaalselt vastutustundlik ettevõte, siis ta mõistaks, et viimastel aastate majanduslanguse ajal tekkinud probleemid (elanike üürivõlad, ettevõtete pankrotid) ei ole tekkinud BREMi süül, kes vaatamata kõigele ei saa oma tuhandeid kliente lihtsalt tänavale tõsta või kommunaalteenustest ilma jätta. Ilmselt on Tallinna linnavõimu toel monopoolset positsiooni nautiva ja linnakodanike arvel ülikasumeid teeniva Tallinna Vee juhtkond reaalsest elust sedavõrd kaugenenud, et klientide mured neile enam korda ei lähe. Veelgi enam, Tallinna Vee ründavatest sammudest jääb mulje, et ettevõte püüab kellegi huvides kinnisvarahooldusturgu ümber jagada," on märgitud BREMi teates.

"Me oleme omaltpoolt mänginud avatud kaartidega ja Tallinna Vee käitumine jääb meile täiesti mõistetamatuks. Hetkeolukord BREMis on selline, et võimalik on tasuda jooksva kuu võlgnevused ja graafikute alusel tasuda ka vanemaid võlgnevusi. BREMi aastakäive on suurusjärgus 70 miljonit krooni. Bilansijärgne debitoorne võlgnevus ehk maksmata arved BREMile on 35 miljonit ja kreditoorne võlgnevus 21 miljonit krooni. Laenukohustusi pankade ees BREMil ei ole," kirjeldas ettevõtte olukorda juhataja Risto Mägi.

Tema sõnul võib Tallinna Vee kohta piltlikult öelda, et elevant on sattunud portselanipoodi ja väljapääsu leidmata trambib seal kõik nõud puruks, vaatamata sellele, et portselanipoe omanik ukse lahti hoiab.

"Kui meie kliendid, kes on korralikult arveid tasunud, jäävad mingiks perioodiks ilma veeta ja muude kommunaalteenusteta, siis on selles eelkõige süüdi Tallinna Vee survestav ja äärmiselt omakasupüüdlik käitumine," ütles Mägi. Tema sõnul võiksid BREMi töötajad Tallinna Veele õpetada paindlikku ja mõlemale poolele kasulikku suhtlemist klientidega.

BREMi teatel teeb nende juhtkond praegu omaltpoolt kõik, et tekkinud olukorrale parim lahendus leida ja loodab klientide mõistvale suhtumisele, kes hinnates tänast situatsiooni Tallinna Vee tõttu probleemide ette seatakse.

Tallinna Vesi ähvardab BREM Kinnisvarahooldust pankrotiga, kui viimane ei maksa tänaseks ära ligi kümne miljoni krooni suurust võlga.

Tallinna Vee finantsdirektor Stephen Howard ütles reedel, et kuigi BREM Kinnisvarahooldusega on peetud pikalt läbirääkimisi, on viimaste kuudega tasunud võla kogusummast alla ühe protsendi ehk vähem kui 100 000 krooni, vahendab ERR Uudised. Lisaks Bremi pangakontode arestimisele ja pankrotihoiatusele on Tallinna Vesi juba saatnud sulgemishoiatusega märgukirjad kümnele äripindadega kinnistuomanikule.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474