22. september 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tehnikapoodide ellujääjad selguvad kevadel

Tarbimise järsk langus võttis elektroonika ja kodutehnika müüjatelt suure tüki käivet ja kasumit, lõplikult selgub aga pärast talve, kes jääb ellu, kes kaob.

Elektroonikamüüjad olid ühte meelt selles, et mullusele käibele ja kasumile pani põntsu üleüldine majanduskriis ning tarbimise järsk langus, mida soodustas pankade kitsidus ning kinnisvaraarenduste soikumine.

Hiljuti Entre kauplused müünud Arne Veske sõnul elektroonika- ja tehnikamüügis praegu olukord kiita ei ole, aga aasta lõpp on tehnikakaupadel alati hea olnud. “Ütleks nii, et kes järgmise suveni vastu peavad, need jäävad ellu. Ostjale jääb kõik samaks, sest hinnad on niigi ellujäämishinnad, 20–30–50protsendilist katet seal ei ole,” ütles ta.

Tänavu saadi kulud kontrolli alla

“Balti riikide turul olid need muutused kahjuks ühed suuremad,” sõnas Sandmani Grupi juht Martin Pedai. Tänavu on Sandmani Grupp saanud kulud parema kontrolli alla ning ettevõtte efektiivsus on paranenud. “Teine poolaasta on olnud traditsiooniliselt tugevam. Senine augusti ja septembri käive on aga jäänud ootustele alla,” lisas ettevõtte juht.

Mulluse käibe järsu langemise põhjuseks nimetas Klick Eesti juht Marko Kalve üleüldist majanduslangust, kus inimesed lihtsalt ei ostnud enam. “Ka pangad ei andnud enam inimestele nii lihtsalt järelmaksu, mis mõjutas sülearvutite ja televiisorite müüki,” selgitas Kalve. “Samuti vähenesid käive ja kaubavarud seetõttu, et panime 11 poodi kinni ja müüsime neis olnud kauba ära. Loomulikult tõusis ka efektiivsus, kuna alles jäid paremad poed.”

Samas avas Klick reedel Viru keskuses uue poe. “Viru keskuse rendihinnad pole küll kahjuks langenud, aga meie pind on seal hästi väike,” rääkis Kalve. Üldse müüb suurem osa poode tema sõnul praegu rohkem kui eelmisel aastal samal ajal, kuid aasta käivet on veel vara öelda, sest viimased neli kuud võivad tuua muutusi. “Loodame siiski, et käive jääb eelmise aastaga samale tasemele, kasumi kohta on veel vara prognoose teha, aga tulemus tuleb mullusest oluliselt parem,” lisas Kalve.

Elmaksi juht Jüri Ellen vaatas tulevikku optimistlikult. Esimesel poolaastal kasvas käive mullusega võrreldes ligikaudu 50%. “Positiivne trend võrreldes eelmise aastaga kindlasti jätkub,” sõnas Ellen.

Digileviseadmete teine laine jäi tulemata

Martin Pedai tunnistas, et elektroonikakaupmeeste lootus digileviseadmete teisele ostulainele, mille käigus oleks tarbijad soetanud seadmeid suvilate, oma teistes tubades ja elamistes asuvate telerite jaoks, aset ei leidnud.

“Pärast digipööret on digi­leviseadmete müük olnud suhteliselt tagasihoidlik. Suvel olid peamised müügitooted ikkagi külmikud ning kliimaseadmed,” lausus ta.

“Äriregistris puudub veel mõne ettevõtte 2009. aasta majandusinfo ning seega on veidi raske kommenteerida,” pareeris Pedai küsimust, kas ülevõtmisi või pankrotte võib veel ees olla. Paljud väiksemad ettevõtted on Sandmani Grupi juhi sõnul taandunud jaemüügist internetikaubandusse.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474