30. september 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Unustage odavam elekter: Ansip enne valimisi toetusi ei kärbi 

Kas kevadiste valimiste-eelset partei rahakotti silmas pidades või millegi muu pärast, kuid peaminister Andrus Ansip vajutas tänasel valitsuse pressikonverentsil taastuvenergia toetuste kiirkorras kärpimisele pidurit.

Peaminister Andrus Ansipi "pidurdamine" peaks kasvõi pisutki lohutama Eesti taastuvenergia maskotiks kujunenud tuuleärimeest Jüri Mõisa, kes septembri alguses rääkis Äripäevale: "Ei teeni me, ei teeni, kurat, liiga palju raha. /-/ Minu jaoks jätab see toetuste vähendamise ja äravõtmise teema rohkem valimispropaganda mulje. Ei enamat! On antud lubadusi mahtude, tingimuste ja toetuste osas. Eks neid peab järgima ja neist kinni pidama, aga seda meelt olen ka mina, et asi peab olema mõistlik."

Tänasel pressikonverentsil alustas Ansip kaugemalt: "Ma olen siit samast pressikonverentsilt ju korduvalt öelnud seda, et taastuvenergia toetuste määramine on meie parlamentarismi üks häbiväärsemaid lehekülgi. See, mis toimus vahetult enne möödunud Riigikogu valimisi, see minu meelest au kellelegi ei tee."

Ansip leidis, et eelmisel korral määrati need toetused kampaania korras vahetult enne valimisi, ilma põhjaliku analüüsita.

"Minu meelest oleks see täpselt sama suur viga, kui me praegu kampaania korras läheksime neid kärpima. On kujunenud uus olukord ja investorid on selle uue olukorraga arvestanud. Me peame kindlasti säilitama Eesti usaldusväärsuse kõikide investorite jaoks ja seetõttu me ei peaks midagi rapsides tegema," leidis peaminister.

Vigu parandada on olnud Ansipi meelest praktiliselt neli aastat aega. "Enamus sellest ajast on lihtsalt niisama mööda lastud minna ja nüüd viimase poole aasta jooksul, mis on jäänud valimisteni, minu meelest ei peaks nende asjadega tormama," märkis valitsusjuht.

Kui keegi Ansipi meelest leiab, et tuleks soodustada ebaefektiivsust. "Ehk siis need, kes kasumit suudavad teenida, nendel vähendada toetusi, ja need, kes kasumit vähem teenivad, nendele lubada toetusi, siis sellega mina ei kipu nõus olemas. Pigem peaksid need toetused olema samaliigilistele tootmistele, näiteks tuuleenergia jaoks, siis sõltumata kasumi määrast ühesugused," rääkis peaminister.

Kui kiiresti taolise analüüsiga valmis saadakse, on Ansipi sõnul raske öelda.

"Ma tean, et majandusministeerium töötab. Majandusministeeriumi töötulemustega ma veel tuttav ei ole. Ei välista üldse, et tuleb hea pakkumine, mis ei lõhu seda usaldusväärsust, mis iseloomustab praegu meie ettevõtluskeskkonda," arutles peaminister.

Samas rõhutas Ansip, et ei tahaks anda mingit ainest nendele, "kes on juba praegu spekuleerinud, et erakonnad võivad jälle kasutada neid taastuvenergia toetusi või nende toetuste äravõtmisega ähvardamist selleks, et täita oma valimiste eelarveid".

"Seetõttu ma pigem oleksin alalhoidlik ja hoiduksin selle teema tormakast käsitlemisest enne valimisi ja jätaks otsuste langetamise peale valimisi," lisas Ansip.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474