7. oktoober 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti ostab Hollandilt 320 miljoni eest soomukeid

Kaitseministeerium sõlmis täna Hollandiga lepingu kaitseväele 81 soomustransportööri SISU XA-188 hankimiseks, tehingu maht on 320 miljonit krooni. 

Ministeeriumi kaitseinvesteeringute asekantsleri Mikk Marrani ja Hollandi Kaitsehangete Agentuuri direktor Lex Hendrichsi allkirjastatud lepinguga tarnib Holland aastail 2010–15 kokku 81 soomustransportööri. Esimene partii uusi soomukeid antakse üle Afganistanis tegutsevale Eesti üksusele lähikuudel.

Soomustransportöör SISU XA-188 on väliselt ja mitmetelt sisemistelt sõlmedelt sarnane Eestile 2004. aastal Soomest hangitud 60 soomukiga SISU XA-180EST, mis lihtsustab uute soomukite kasutuselevõttu, hooldust ja remonti. Küll aga on uutel soomukitel tunduvalt parem soomuskaitse, mis tagab kaitseväelastele parema kaitstuse nii käsitulirelvade tule kui ka miinide ja improviseeritud lõhkekehade eest.

Lisaks jalaväe transpordiks mõeldud SISUdele hangitakse Hollandist ka juhtimispunkti- ja meditsiinisoomukeid, mida kasutatakse kaitseväe 1. jalaväebrigaadi allüksuste varustamiseks. Soomukid on valmistatud Soomes aastatel 1998–99 ning hange sisaldab enne soomustransportööride üleandmist nende hooldust ja remonti Hollandis.

Hanke koguhinnaks kujuneb 320 miljonit krooni, mis tasutakse vastavalt tarnete toimumisele aastatel 2011–15.

Soomustransportööride hankega täidetakse üks sõjalise kaitse arengukava 2009–18 eesmärkidest ehk 1. jalaväebrigaadis soomustatud sõidukite arvu suurendamine.

Autor: Haldusuudised.ee

Jaga lugu
Kinnisvarauudised.ee toetajad:
Helen RootsKinnisvarauudised.ee juhtTel: 55 988 223
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58 361 474