28. detsember 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Euler Hermes kõigutab Eesti kindlustusturgu

Saksa krediidikindlustuse pakkuja Euler Hermes Services Estonia on tänavu kaks korda mõjutanud Eesti kindlustusturgu, makstes mais rahaliselt kolmandiku kogu kindlustushüvitistest ning saades novembris tohutu suure summa tagasi.

Euler Hermes maksis maikuus 260 miljoni kroonini küündinud kindlustuskahjudest 87 miljonit ning novembris 88 miljoni kroonini küündinud kindlustuskahjudest sai Euler Hermes tagasi 74 miljonit.

Viimasega kaasnes turu suurim langus kindlustusnõuete väljamaksete osas, nimelt novembri vähenes väljamaksete hulk 48% võrra eelmise aasta novembriga võrreldes.

ERGO kindlustusdirektori Sven Freibergi sõnul antud juhtumil on kaks asjaolul turu tervikpilti moonutanud, millest aga ei tasu kindlustusturgu tervikuna käsitledes end eksitada lasta. "Kindlasti ei saa öelda, et kõik seltsid oleks teinud käesoleval aastal 48% vähem väljamakseid," kommenteeris ta.

Esimene moonutust tekitav asjaolu on Euler Hermese saadud regress (ehk väljamakstud hüvitise tagastamine) ja teine on Ifi mõnevõrra suuremad juriidilise isiku varakindlustuse väljamaksed eelmisel aastal võrreldes käesoleva aastaga, täpsustas Freiberg.

"Kui need kaks erandlikku asja eemaldada, näeme, et ülejäänud kindlustusturg liikus ka selle aasta novembris üsna sarnases rütmis eelmise aasta novembriga," lausus ta.

Freiberg täpsustas, et regressnõuetena (ehk hüvitise tagasisaamisena) on võimalik saada ca 10% aasta jooksul hüvitatud kindlustushüvitiste summast. Regressnõude aluseks on asjaolu, et teatavate kindlustusjuhtumite puhul esineb isik, kes on vastutav kahju tekitamise eest ja kelle vastu oli kindlustusvõtjal kahju hüvitamise nõue (nt on tuvastatud varguse toime pannud isik vms).

"See nõue tuleb üle kindlustusandjale pärast hüvitise väljamaksmist. Esitatud regressnõuetest laekub omakorda ca 40%. Regressnõue võib laheneda kohtuväliselt või ka kohtulikult ja täitemenetluse kaudu," põhjendas ta.

ERGO aastane regressnõuete laekumine on vahemikus 15-17 miljonit krooni. ERGO praktikas on suuremad laekunud regressnõuded küündinud viie miljoni kroonini.

Euler Hermese tegevusvaldkond on ärikrediidikindlustus, mis pakub kindlustuskaitset olukorras, kus kliendi lepingupartnerid ei suuda tasuda kaubavahetusest tekkinud võlgasid makseraskuste tõttu.

Seesam Rahvusvaheline Kindlustuse AS turundusspetsialisti Eve-Liis Arvisto sõnul makstakse sellisel juhul välja kindlustushüvitis ja võetakse üle oma kliendi võlanõue, mida hiljem võimaluse korral võlgujäänud lepingupartnerilt tagasi nõutakse.

"Seetõttu võibki tekkida olukord, kus kuustatistika näitab väljamakstud hüvitise tagasilaekumist. Hüvitise suurused sõltuvad otseselt lepingu mahtudest, seega on raske kommenteerida, kas tagasimakse on ebatavaliselt suur või mitte,“ rääkis ta.

Kindlustusseltsid esitavad tagasinõudeid lähtuvalt võlaõigusseadusest.

Näiteks kui kindlustusselts on kahju kannatanule toimunud kahju hüvitanud ja kahju põhjustaja on teada, läheb kahjunõue kahju põhjustanud isiku vastu üle kindlustusseltsile, lisas Arvisto.

"Sellisel juhul esitabki kindlustusselts süülisele osapoolele kahjuhüvitise tagasinõude," lausus ta.

Äripäevale teadaolevalt on Euler Hermes ärikrediidikindlustuse, krediidiriski hindamise ja võlgade sissenõudmise teenuste pakkumise praegu peatanud. Kindlustusseltsi kommunikatsioonijuht Raphaele Hamel ütles mais infolehele News2biz, et grupp on alates selle aasta 1. jaanuarist olulisel määral oma tegevust Baltimaades reorganiseerinud. Kui Läti ja Leedu üksuse arendamine ja uute klientide värbamine viidi Poola üksuse alla, siis Eestis juhitud äri liikus soomlaste kontrolli alla.

Euler Hermese Eesti kontori ja Pariisis asuva peakontoris telefonid ei vastanud ning eilse päeva jooksul ei laekunud Äripäeva saadetud küsimustele vastuseid ka e-postiga.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474