25. jaanuar 2011

Leedu otsib Euroopa Komisjonilt kaitset Gazpromi eest

Leedu palub Euroopa Komisjonil uurida turu võimalikku kuritarvitamist Gazpromi poolt.

Leedu energiaministeerium nõuab, et Gazprom tarniks gaasi „läbipaistvatel, mõistuspärastel ja mittediskrimineerivatel tingimustel“. Gazprom on teatanud, et ei vähenda sel aastal Leedule tarnitava gaasi hinda, erinevalt Lätist ja Eestist, kuna Leedu plaanib gaasitööstuse vabaks lasta. Leedu maksab väidetavalt 1000 kuupmeetri gaasi eest 100 dollarit rohkem kui näiteks Saksamaa.

„Leedut karistatakse selle eest, et me suurendame konkurentsi, et luua Euroopa ühtne gaasiturg,“ ütles Leedu energiaminister Arvydas Sekmokas. Gazprom üritab võimalikku konkurentsi elimineerida ja takistada ühtse Euroopa gaasituru loomist, lisas Sekmokas. 

Leedu valitsus otsustas läinud aasta mais lüüa lahku gaasimüük ja ülekandevõrgud, mis seni kuulusid mõlemad Leedu Gaasile. See kutsus esile viimase kahe suurema omaniku Gazpromi ja E.ON AG kriitika ning ähvarduse, et gaasitarned võivad katkeda. 

Autor: Haldusuudised.ee

Jaga lugu
Kinnisvarauudised.ee toetajad:
Helen RootsKinnisvarauudised.ee juhtTel: 55 988 223
Sandra MalvikEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 58 552 554
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58 361 474