7. märts 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Wikileaks: Nord Streami poleks peatanud miski

Nord Streami gaasijuhe oli Venemaa endisel presidendil Vladimir Putinil ja tema võimuaparaadil kindel plaan välja ehitada kriitikast ja protestidest hoolimata, näitavad Wikileaksi kaudu lekkinud USA Moskva saatkonna salajased memod.

See oli plaanis ehitada ja kõik, kirjutab tänane Rootsi päevaleht Dagens Nyheter.

Juba 2007. aastal ütles Venemaa välisministeeriumi Euroopa asjade koordinaator Dmitri Poljanski, et gaasitoru ehitatakse Poola, Eesti ja Rootsi protestidest hoolimata, edastas saatkond. „Seda ei saa peatada. Isegi suur ELi riik nagu Poola ei suuda seda,“ ütles ta.

Rootsi andis oma heakskiidu gaasitoru ehitamisele 2009. aasta novembris. See varustab gaasiga 25 miljonit Euroopa majapidamist. Peamised vastuväited toru rajamisele olid seotud keskkonnaprobleemidega.

Gaasikraanide kinnikeeramine Ukrainale 2009. aastal, mis jättis gaasita ka osa Euroopast, oli venelaste jaoks üks viis näidata, mis võiks ilma Nord Streamita juhtuda. Ametlik põhjus oli, et Ukraina varastab gaasi.

„Kremlil on ilmselgelt vaidlusega seotud kommertshuvid, muu hulgas see, et tagada Nord Streamile Euroopa toetus,“ ütles üks analüütik USA saadikule Moskvas 2009. aastal.

Autor: Haldusuudised.ee

Kinnisvarauudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgKinnisvarauudised.ee juhtTel: 51 23 770
Siim SultsonReporter-toimetaja Tel: 53 330 651
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58 361 474