14. märts 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Jaapan palus rahvusvahelist abi

Jaapani peaminister Naoto Kan palus ÜRO Aatomienergia Agentuurilt abi Jaapani maavärinas kannatada saanud tuumareaktorite stabiliseerimisel, teatas täna IAEA direktor Yukiya Amano.

Maavärina tagajärjel läksid töökorrast ära Fukushima Dai-Ichi tuumajaama 1. ja 3. reaktori jahutussüsteemid ning eile langes rivist välja ka 2. reaktori jahutussüsteem. Tuumajaama operaator Tokyo Electric Power Co teatas, et ei saa välistada, et 2. reaktori kütusevardad võivad sulamas olla, vahendas agentuur Bloomberg.

Radiatsioonitase tuumajaama väravas kerkis täna hommikul kell pool kümme 3130 mikrosiivertile tunnis, mis ületab eelmise rekordi kahekordselt. Tunni aja pärast oli radiatsioonitase alanenud 326,2 mikrosiivertile, teatas Tokyo Electric.

IAEA teatas, et Jaapan on palunud ekspertabi eskaleeruva tuumakriisiga toimetulekuks.

Prantsusmaa tuumaohutusameti ASNi hinnangul on Jaapani tuumajaama probleemide puhul tegemist viienda või kuuenda astme õnnetusega skaalal ühest seitsmeni, mis vastab USA Three Mile Islandi tuumajaama õnnetusele 1979. aastal.

IAEA diplomaat kommenteeris ajalehele Financial Times, et tähelepanu keskmes on praegu Fukushima tuumajaama 2. reaktor, kus kahel korral on jahutusvesi kütusevarraste tipust pea meetri võrra alanenud. „Mida kauem see kestab, seda suurem on risk,“ ütles ta.

Samas kinnitavad eksperdid, et tuumakatastroofi ohtu ei ole. Reaktorit ümbritsevad terasest ja betoonist saastekilbid on vastu pidanud.

Autor: Haldusuudised.ee

Kinnisvarauudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgKinnisvarauudised.ee juhtTel: 51 23 770
Siim SultsonReporter-toimetaja Tel: 53 330 651
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58 361 474