7. aprill 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

“Peaks su põlved läbi laskma”

Tänane Äripäev kirjutab Soome ehitusettevõtjast Mika Sohlbergist, kelle firmale tegid palgaraha ootavad Eesti ehitajad osa ületunde ähvarduste taustal. Meestele öeldi, kui nad kiiresti ei ehita, jäävad kõik rahast ilma.

Ehitaja Roman Roško räägib, et kord ei tulnud ta laupäeval tööle. “Mika Sohlberg helistas ning ütles, et peaks mu põlved läbi laskma ja jäämerre uputama, sest see maja on vaja kii-re-sti valmis saada,” ütleb Roško. Ta on ehitajatest kõige noorem ja vaguram, kuid ta on saanud juba kaks tapmisähvardust.

Teine tehti, kui Roško hakkas komandeeringu eest Mika Sohlbergilt päevaraha küsima. Siis andis endine ralliäss mõista, et kui ta seda teemat edasi kaebab, mängib ta elu ja surmaga. Sohlberg ei ähvardanud ise kallale minna, vaid tellida mootorratturjõugu, keda kutsutakse põrguingliteks.Huvitav on ka, et Soome seaduste järgi pole mõrva tellimine kriminaalkorras karistatavad. Soomes töötavate Eesti ehitajate liidu juhi Haakon Nõmme sõnul Soomes üha kasvab sallimatus välistööjõu vastu. Seega tehakse neid üpris tihti ja ehitajad väidavad, et nad ei võta seda tõsiselt. Siiski on asi Roško sõnul kergelt imelik: “Ma ju tahaks ka oma aega veeta valge inimese moodi, aga tema ütleb, et ma uputan su jäämerre,” sõnab ta.Roško sõnul võlgneb Sohlbergi viiele Eesti ehitajale kokku 140 000 eurot ning nad kavatsevad palgaraha kättesaamiseks pöörduda kohtusse.

• Sohlbergid on aastakümneid olnud Soome rikkamaid perekondi. Nende rikkus tuleb 40datel aastatel rajatud metallitööstusest, mis valmistas muuhulgas ka joogipurke. Sohlbergide ettevõtja oli suurim metallipurkide tootja ajani, kui õlut ja teisi karastusjooke hakati villima alumiiniumist purkidesse.

• Kari O. Sohlberg on olnud juhatuse liige pangandus-, reisimis- ja meediaettevõtetes. Rahvas tunneb teda rohkem Soome autoliidu juhina. Sohlberg oli 1989-1995 aastast Union Bank of Finland (praeguse Nordea panga) juhatuses. 1993-2000 aastani oli Kari O. Sohlberg Soome Sampo kindlustuse juhatuse esimees.• Kari O. Sohlbergi aastapalk oli 2009. aastal 232 000 eurot.• Sohlbergi poeg Mika Sohlbergi tuntakse Soomes pigem rallisõitjana, kuid temast ei saanud oma ala tippu. Mika Sohlberg kasvas üles Mika Häkkineniga, kes tuli kahekordseks Vormel 1he maailmameistriks.• Mika Sohlbergil on osalused ka võidusõiduhobustega ja korvpalliga tegutsevates ettevõtetes.• Sohlberg ehitas oma ettevõtte Forago Oy alt villad kolmele Soome tippjuhile: Raitayhtiöiti asetegevjuhile Markku Kalevole, rahvusvahelise personali nõustamisega tegeleva ettevõte Extended DISC International asutajale Jukka Sappinenile ja Nokia üldjuhile Tero Ojanperäle.•  2009. aasta andmetel on Markku Kalevo aastapalk 809 000 eurot ja ta teenis aastaga dividendidelt ning müügitulult 5,2 miljonit eurot. Tero Ojanperä keskmine palk 2005-2007. aastani oli 400 000 eurot kuus ja dividendidena võttis ta 2007. aastal välja 20 000 eurot. Hilisemaid andmeid tema kohta ei näita. Samuti ei ole andmeid Jukka Sappineni sissetulekute kohta.

Allikas: Ilta-Sanomat

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474