7. aprill 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Rikkur ei maksa

Soome endine ralliäss, praegune ehitussettevõtja Mika Sohlberg palkas Soome tippjuhtidele villasid ehitama eestlased, kuid jättis neile tehtud töö eest osa raha maksmata.

Soome lahe ääres asuv Espoo. Büroohoone koridoris on tühjus. Pole kellelegi oma tulekust teatada. Läbipaistvast klaasist lift sõidab alla ja sellest väljub ülemus. Tal on sussid jalas, ta käib paar sammu ja märkab, et kohal on ka tema võlanõudjast töömees. Siis kangastub hetkeks, kuid kõnnib kiirelt edasi.

“Tere, olen Katariina Krjutškova ja tulen Eesti ajalehest Äripäev. Mul on teile mõned küsimused.” Helepruunist riidest toasussides ettevõtja astub uksest välja. On esimene aprill ja tibutab külma vihma.

“Soovin teada, miks te ei maksa ehitajatele palka?” Vaikus. Mees kiirendab sammu ja peidab käega näo fotoaparaadi valgussähvatuste eest. Ta istub autosse. Käivitab mootori ja tagurdab. Enne, kui ta toatuhvlites seitsme tuule poole ajama paneb, vaatab meile veel korra üleolevalt otsa.

Sussides ülemuse taust äratab aukartus.

Sussidega põgenenud ehitusfirma Forago omanik Mika Sohlberg on pärit auväärsest ja rikkast Soome perekonnast. Tema isa Kari Sohlberg on tuntud härrasmees, kes on kuulunud mitmesse suurfirma juhatustesse nagu Sampo kindlustus ja kunagine ühispanka (nüüd Nordea).

Augustis võõrustasid Kari Sohlbergi Tallinnas president Toomas Hendrik Ilves ja peaminister Andrus Ansip. Eesti riigijuhid kutsusid külla ülemaailmselt tuntud firmade juhte ja intellektuaale, et üheskoos leida mõtteid, kuidas väike riik saaks maailmas kanda kinnitada.

Samuti on Kari Sohlberg autospordi klubi president ja tema soosik oli vormelisõitja Mika Häkkinen, kellest sai Kari poja Mika Sohlbergi parim sõber. Poisid rallisid mõlemad kurbade silmadega Volkswageni põrnikatega jäätunud Soome järvedel. Ühest sirgus üle maailma tuntud F1 sõitja, Sohlbergist sai tipprallisõitja. 

Aastaid tagasi hakkas aga ralliäss Sohlberg ehitama villasid kohalikele rikkuritele. See kõik on aga viinud košmaarini, kus on läbi põimunud suured võlad ja isegi tapmisähvardused.

“Ta on nii kahepalgeline inimene. Oskab sind nii võluvalt ära rääkida. Vaatab sulle kahe silma sisse ja lubab maa ning taeva kokku. Samas seljataga lööb noa selga,” iseloomustab Mikat endine töötaja Kristjan Roško. Kõik kardavad Mikat. 

Espoo linna rannikule on Eesti mehed ehitanud kolm miljonieurost villat. Praegu katab nende basseine lumekiht. Suvel on siin mõistagi mõnusam – meri on vaid paari sammu kaugusel. Varsti rajatakse sinna ka supelrand ning jahisadam.Villa saunaruum on laotud rasketest marmorplaatidest, nurgas on moodsa disainiga kamin ja lai terrass. Igas uhkes majas on suur rõhk pandud tehnikale.

Ühes neist maksab ainult lüliti 1000 eurot, rääkimata mikrouunist, mis on kuus korda kallim. Üks külmkapp kaalus 300 kilogrammi ja selle tirisid eesti ehitajad kraanaga majja.

Villade ostjateks on Soome tippjuhid. Nende seas on nimekaim Nokia üldjuht Tero Ojanperä, kelle villa asub merele kõige lähemal ja sinna sõidab talle järele isiklik autojuht.

Ehitaja: kuhu see raha kõik kadus?

Üks villa on veel poolik. Selle tolmu ja ehitustarvikutega kaetud põrandal seisab ringis neli ehitajat. Nad seisavad jalad harkis, käed küünarnukkideni püksitaskus või rinnal risti. Nende seas on kaks venda – neil mõlematel on hallikarva suured silmad ja kõhn kehaehitus. Mis peamine, neil mõlemal on ka täpselt ühesugused autod – need samad seitsmenda seeria mustad BMW-d.

Ehitajad tulevad bensiinijaamast, kus ennast kohvi täis tankisid. Siiski on Marko Rosman täna väsinud silmadega ja laiutab käsi. “Kuhu see mees need rahad pani?”

Viiel ehitajal on saamata jäänud 140 000 eurot (2,2 miljonit krooni) palgaraha ja seda lähevad mehed ka kohtust nõudma. Sohlbergi ehitusfirmal on kogunenud ligi kuue miljoni euro eest võlgu. Kuigi võlad on üleval, käib Mika Sohlberg väidetavalt Siberi metsades kalal, elab samasuguses miljonieuro villas ja peab võidusõiduhobuseid.

Sohlbergi „comeback“.

Roško telefon heliseb. See on Mika Sohlberg. “Saad sa mulle peatoimetaja ja lehe nime saata,” küsib Sohlberg.

“Joo-jooo,” vastab Roško soome keeles rahulikult.“Ma ei saa sellest segamisest aru ja selle jätkumisel teen politseile avalduse,” jätkab Sohlberg.“Jah, sa võid teha,” vastab Roško.“Ma maksan teile kõik. Kui olete seda meelt, et me ei ole maksnud, andke paberid siia, lähme kohtusse ja vaatame siis. Ma olen teile kõik maksnud ja palgapaberid korda teinud. Te üritate mult raha välja petta,” on Sohlbergi sõnum.Roško kuulab rahulikult ega hakka vaidlema. Pole väga mõtet.

Paar päeva hiljem helistab Sohlberg Äripäeva toimetusse. Ta ütleb, et kõndis meie juurest minema, sest tal oli väga kiire. Pealegi vihastas teda selline pealetükkiv ja ebaprofessionaalne ajakirjanike käitumine ja teda pildistati kui ahvi.

Sussides võlausaldajate eest pagenud Sohlberg soovitab mitte kirjutada lugu, sest ehitajad valetavad ja üritavad temalt vaid raha välja pressida. Tema on maksnud neile kõik palgad ja rohkemgi veel. Eesti ehitusmehed on teisel arvamusel. Nad palkasid advokaadi, kes lubas neid kohtus esindada, ja nüüd töötavad nad Soomes juba enda ettevõtte alt.

Autor: Haldusuudised.ee

Kinnisvarauudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgKinnisvarauudised.ee juhtTel: 51 23 770
Siim SultsonReporter-toimetaja Tel: 53 330 651
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58 361 474