16. aprill 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Veskimägi: odavale Vene elektrile võib tulla "tollitariif"

Eleringi juht Taavi Veskimägi arutleb oma blogis Vene elektri ohtlikkuse üle ja mainib, et odava Vene elektri tõkestamiseks on arutatud kolmandatest riikidest tuleva elektrienergia koguselist piiramist ja hinna mõju maandava tariifi kehtestamist.

Järgneb Taavi Veskimägi kirjutis teemal "Vene elekter Eestis."

Venemaa monopoolne elektri müüja InterRao ei müü täna Eestisse elektrit. Kuigi seadus sellise võimaluse kolmandate riikide kauplejatele läbi elektribörsi annab. Samas on alates 1. märtsist NPS Estonia hinnapiirkonnas tegutsemiseks sõlmitud leping NPSi ja InterRao Lithuania vahel. Arvestades Leedu elektrisüsteemi jätkuvat väga kõrget defitsiiti, mis enamuses kaetakse elektriimpordiga Venemaalt, ei ole kahtlust, et antud tegevus saab toetuda ainult Venemaa elektrile tuginevalt.

Seega teema, mida ma tahtsin puuduta, on viimasel ajal tihti küsitud küsimus – milline on Vene elektriga seonduv ebaaus konkurents elektriturul?

Peamised põhjused on alljärgnevad:

1. Erinevad elektrituru reeglid (tariifid, turuosaliste kohtlemine, võimsuste allokeerimine ja hinnastamine, jne);

2. Venemaa turg on suletud meie kauplejatele, nn vastukaubanduse võimaluse puudumine;3. Erinevad keskkonnaalased nõuded (SO2; CO2 piirangud ja kauplemine, EL taastuvate energiaressursside kasutamise eesmärgid jne);4. InterRAO monopol ülepiirilises kaubanduses Venemaaga;5. Tuumaohutuse madalamad nõuded Venemaal;6. Mitteturupõhised kütuste hinnastamise printsiibid elektrijaamadele Venemaal.

Kõik see on ohtlik põhjusel, et Balti riikidel on rohkem kui 3000 MW ühendusi Venemaa ja Valgevenega kui teistsuguse energia ja keskkonnapoliitikaga riikidega. Arvestades Balti elektrituru mahtu võib potentsiaalsel impordil kolmandatest riikidest olla väga ulatuslik mõju siinsele turule. Ja selle mõju leevendamiseks tuleb rakendada investoritele täiendavaid garantiisid ja subsiidiume investeeringute atraktiivseks muutmiseks, mis koormavad meie riikide kodanikke.

Mis selle vastu saab teha? Esimese sammuna on oluline, et NPS elektribörs laieneb ka Lätti-Leetu ja kogu kolmandate riikide elektrikaubanduse korraldamine käib läbi elektribörsi. Lisaks on ebaausa konkurentsi leevendamise meetmetena olnud arutusel kolmandatest riikidest pärineva elektrienergia koguseline piiramine, samuti on arutusel võimalus elektri ülekandmiseks tehtavate kulude korvamiseks määrata kolmandate riikide piiril vastav tariif. Tariif peab olema selgelt põhjendatud ja kulupõhine.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474