18. aprill 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kristjan Hänni: TeliaSonera käitub Baltimaades ignorantselt

Möödunud reedel teatasid Leedu telekomifirma TEO LT aktiivsed väikeinvestorid eesotsas varahaldusfirmaga East Capital, et soovivad aktsionäride üldkoosoleku päevakorra punktide hulka lisada 120 miljoni litise aktsiakapitali vähendamise punkti.

Aktiivsete väikeinvestorite sõnul on hetkel telekomifirma kontol rohkem kui 205 miljonit litti, mida ei kasutada ära ettevõtte äritegevuseks.

Läbi oma klientide 4 miljonit TEO aktsiat esindava Kawe Kapitali partner Kristjan Hänni sõnul soovib East Capital oma tegevusega ettevõtte väärtust tõsta ning ta lubab hääletada Leedu telekomifirma aktsionäride üldkoosolekul East Capitali ettepanekute poolt.

Järgneb Hänni kommentaar:

East Capital (EC) ja KJK ettepanek üldkoosolekule aktsiakapitali vähendamiseks on ühe senise äripraktika muutmisega ettevõtte aktsionäridele enam nende investeeringule väärtust andva võimaluse väljatoomine. See tähendab, et turuväärtus raha väljakandmise järgselt mõnevõrra väheneks, aga aktsionärid saavad kokkuvõttes sularaha ja osaluse eeldatavasti parema kapitalistruktuuriga ettevõttes.

TeliaSonera on oma Balti tütardes käitunud siinsete ettevõtete turuväärtuse suhtes üsna ignorantselt. Kapitalistruktuuri optimeeritakse grupi tasemel, välditakse aktsiate tagasiostu ja muud tütarettevõtete turuväärtust suurendavat, mida parimal moel käituv börsiettevõte võiks ette võtta. Meie üritame sellisele tegevusele siin Eestis „kontrat“ panna vaidluses sundülevõetud vara tegeliku väärtuse üle, Leedus üritatakse nüüd väikeaktsionäride jaoks paremat tulemust saavutada aktivismiga.

Sisuliselt on Leedus TEO puhul tegemist Eestiga paralleelselt toimunud ülevõtmispakkumise ajal nähtud olukorra edasiarendusega. Nagu Eesti Telekomiski üritas põhiaktsionär TeliaSonera väikeaktsionäre ülevõtmispakkumisega omanike ringist ka Leedu TEO-s välja osta. Siin aitas riigi otsus maksutulude laekumise kindlustamiseks pakkumine vastu võtta TeliaSoneral oma 100% kontrolli eesmärki saavutada. Leedus suuraktsionärid pakkumist vastu ei võtnud ning East Capital töötas TeliaSonera eesmärkidele ka otseselt vastu, ostes mõnelt teiselt väikeaktsionärilt pigem aktsiad ise kokku.

Vastuseis TeliaSonera huvidega ilmnes siis ka TEO nõukogus, kus ainsana väikeaktsionäride esindaja ei olnud nõus pakkumishinda õiglaseks nimetama. Pole seega eriline üllatus, et 28.04 toimuvale üldkoosolekule pole TeliaSonera poolt nõukogu kandidaatide koosseisu seetõttu enam väikeaktsionäride esindajat nimetanud.

Võimalus omapoolset kandidaati esitada on väikeaktsionäridel koosolekul ja eks näis, kuidas TeliaSonera üldkoosolekul hääletab. Eeldatavasti eelistavad nad enda pakutud kahte „sõltumatut“ kandidaati. Parem ikka, kui tanki on pandud tankistid, mitte mingid valedele nuppudele vajutada üritavad amatöörid. ?

Järgnevalt on oluline, milliseks kujunevad üldkoosoleku otsused. On selge, et väikeaktsionärid ei ole oma ettepanekutega selliselt lagedale tulnud selleks, et lihtsalt leppida TeliaSonera vastuhääletamisega neile. Kui kaua suhteliselt varjatuna püsinud konflikt selliselt juba avaldub, peavad ettepanku teinud väikeaktsionärid olema valmis astuma ka järgmisi vajalikke samme. Võimalusi selleks annab TeliaSonera esindajate ignorantne käitumine Baltikumis piisavalt.

Mina kavatsen hetkeinformatsiooni baasil üldkoosolekul kas ise või läbi esindaja osaleda ja hääletada seal East Capitali ja KJK ettepanekute ja nende poolt tõenäoliselt esitatava omapoolse nõukoguliikme kandidaadi poolt.

TeliaSonera pakkus 2009. aastal TEOaktsiate ülevõtmise eest 1,83 litti, millega tal ettevõtet börsilt minema viia ei õnnestunud. Küll aga õnnestus suurendada osalus firmas 68,1 protsendini.Täna maksab TEO aktsia Vilniuse börsil 2,369 litti.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474