21. aprill 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti liitub Rahvusvahelise Energiaagentuuriga

Majandusminister Juhan Partsi sõnul aitab liitumine Rahvusvahelise Energiaagentuuriga tugevdada Eesti energiajulgeolekut.

Valitsus kinnitas neljapäeval eelnõu, mis kiitis heaks läbirääkimiste alustamise Eesti liitumiseks Rahvusvahelise Energiaagentuuriga, teatas majandusministeerium.

Majandus- ja kommunikatsiooniminister Juhan Partsi sõnul on liikmelisuse võtmeküsimus energiajulgeoleku tugevdamine. „Eesti geograafiline positsioon eeldab, et kasutame ära kõik võimalused julgeoleku tagamiseks,“ ütles ta.

Lisaks on Partsi sõnul oluline agentuuri kompetentsi kaasamine alternatiivenergia ning energiapoliitika statistilise analüüsi arendamises. „Eesti on võtnud endale ambitsioonikad eesmärgid suurendada taastuvenergia osakaalu ning liitumisel saame loota nendepoolsetele teadmistele,“ lausus ta.

Rahvusvaheline Energiaagentuur (International Energy Agency, IEA) on kütuseturgude analüüsi ja erakorralise kütusevaru valdkonna reguleerimise liider maailmas. Agentuuri liikmete vahel toimib tugev solidaarsus- ja koordinatsioonimehhanism kütusepuuduse kriisiolukordades ning Eesti saab lisaks kiire juurdepääsu maailmatasemel parimale energiavaldkonna statistilisele informatsioonile ja analüüsile.

Liitumisläbirääkimiste osana koostab IEA ülevaated Eesti energiapoliitikast ja -sektorist ning kütuseturu eriolukordadeks valmisolekust.

Liikmesriikidel on kohustus osaleda IEA kulude katmisel liikmemaksu tasumisega. Eesti liikmemaksu suurus saab olema 0,1 protsenti IEA eelarvest, mis hinnanguliselt on ca 21 000 eurot aastas.

IEA leping ja liikmemaksu tasumine nõuavad eraldi heakskiitmist valitsuses ning muutuvad Eesti suhtes siduvaks peale ratifitseerimist riigikogus.

IEA on OECD asutatud autonoomne agentuur, millega ühinemine eeldab eraldi liitumistaotluse esitamist agentuurile. IEA liige saab olla ainult OECD liikmesriik.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474