12. juuli 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kapo võttis Narvas jälle kinni poliitiku ja ärimehe

Kaitsepolitsei pidas täna kuriteos kahtlustatuna kinni Narva linnavolikogu rahanduskomisjoni keskerakondlasest esimehe Fjodor Ovsjannikovi ja ehitusärimehe Gennadi Fanfora, edastas ERRi uudisteportaal.

"Kahtlustuse sisust veel lähemalt rääkida ei saa ning veel ei ole teada, kas prokurör taotleb kohtult luba nende vahistamiseks," märkis Viru ringkonnaprokuratuuri pressiesindaja Mari Luuk.

ERR-i andmetel pidas kaitsepolitsei Ovsjannikovi ja Apest Grupp OÜ omaniku Fanfora kinni konkurentsikuriteo uurimiseks, milles on kahtlustuse saanud ka keskerakondlasest Narva endine abilinnapea Andrei Filippov.

Äripäev on varem kirjutanud, et Narvas pääses maksumaksja raha eest ehitama vaid kitsas ring ehitusfirmasid ja ehitushangetel oli tavaks anda altkäemaksu, mille suurus ulatus 10%ni hanke maksumusest.

Narva endise abilinnapea Andrei Filippovi kinnipidamise järel ütles Viru ringkonnaprokuratuuri eriasjade prokurör Kalmer Kase, et Narvas võitsid riigihankeid ainult teatud firmad. Väljaspool seda ringi olevad ettevõtjad ei pääsenud hangetel isegi osalema. Prokuröri sõnu kinnitab ka riigihangete register.

Filippovile allunud linnavara- ja majandusamet korraldab linnale kuuluvate objektide remontimist ja ehitamist. Enamasti on hangete maksumus alla 250 000 euro, mis võimaldab neid läbi viia lihtmenetlusega ehk amet ise saadab enda valitud firmadele hankel osalemise kutsed.

Lisaks linnavara- ja majandusametile on hulgaliselt ehitushankeid läbi viinud ka linnale kuuluv sihtasutus Narva Haigla.

Kui jätta kõrvale asfalteerimistööd, siis mõlema asutuse viimase enam kui kolme aasta edukaim lihtmenetlusega ehitushangete võitja on vaieldamatult Gennadi Fanforale kuuluv osaühing Apest Grupp. Kuid üllatavalt hästi said töid ka pisikesed, 1,5-2 miljoni kroonise aastakäibega osaühingud Alakki, Akka AB, Alpikann Wiru Grupp ning FN Grupp.

Paar anonüümsust palunud ettevõtjat rääkis Äripäevale, et kui keegi süsteemiväline firma juhtus hankel odavaima pakkumise tegema, sunniti teda pakkumist tagasi võtma või öeldi, et nüüd oled meile 10% hanke hinnast võlgu. Ehk kui keegi soovis pirukast osa saada, tuli tal maksta. Samuti kirjeldati, kuidas ühe skeemis osalenud firma omanik kiitles juba linnaeelarve koostamise ajal, et hakkab järgmisel aastal linnas seda ja toda ehitama ning firma vajab sestap töötajaid juurde.

Autor: Haldusuudised.ee

Kinnisvarauudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgKinnisvarauudised.ee juhtTel: 51 23 770
Siim SultsonReporter-toimetaja Tel: 53 330 651
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58 361 474