14. juuli 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti sõlmis Venemaaga uue pensionikindlustuse koostöölepingu

Täna allkirjastasid sotsiaalminister Hanno Pevkur ja Venemaa suursaadik Eestis Juri Merzljakov Eesti Vabariigi ja Venemaa Föderatsiooni vahelise pensionikindlustuse koostöölepingu.

Sotsiaalminister Hanno Pevkuri sõnul on allkirjastatud pensionileping väga oluline nii Eestis elavatele Vene kodanikele kui Venemaal elavatele Eesti kodanikele. „Olulisim muudatus on see, et pensioni määravad ja maksavad mõlemad riigid sõltumata sellest, kumma riigi territooriumil isik elab. Samuti reguleerib allkirjastatud leping selle alusel määratud pensionite maksmise jätkamist juhul, kui pensionär asub elama ühe riigi territooriumilt teise ja muid detaile, et mõlemas riigis elavate inimeste pensioniõigused oleksid hästi kaitstud,“ täpsustas Pevkur. Minister rõhutas, et need, kellele pension on juba varasemalt määratud, ei pea midagi täiendavat tegema.

Hetkel kehtivad veel Eesti Vabariigi valitsuse ja Venemaa Föderatsiooni valitsuse vaheline pensionilise kindlustamise vaheline koostöökokkulepe, millele kirjutati alla 25. juunil 1993 ning Eesti Vabariigi valitsuse ja Venemaa Föderatsiooni valitsuse vahelise pensionilise kindlustamise alase koostöökokkuleppe muutmise protokoll, mis mõlemad jõustusid 16. oktoobril 2007. Muutmise protokollist tulenevalt lõppeb koostöökokkuleppe kehtivus käesoleva aasta 16. oktoobril. Koostöökokkulepe koos protokolliga muutuvad kehtetuks ka tulenevalt uuest lepingust.

Uue lepingu põhimõtted erinevad kehtiva pensionilepingu põhimõtetest. Uutel põhimõtetel lepingu sõlmimise vajadus tuleneb sellest, et alates 1993. aastal sõlmitud pensionilepingu kehtima hakkamisest kuni käesoleva ajani on Eesti ja Vene sotsiaalkindlustuses toimunud suured muudatused. Leping on koostatud arvestades Eesti  ja ka Venemaa pensionisüsteemide reforme. Samuti on arvestatud Euroopa Liidu sotsiaalkindlustuse koordinatsioonireegleid. Pensionide suurused arvutatakse proportsionaalselt vastavas riigis töötatud ajale. Pensioni maksmine toimub vastavalt riigisisestele õigusaktidele.

Leping jõustub 30. päeval pärast ratifitseerimiskirjade vahetamist. Eestis alustatakse ratifitseerimisprotsessi kohe peale lepingu allkirjastamist, kuid lepingu jõustumiseks peab lepingu ratifitseerima ka Venemaa Föderatsioon. Taotlustega sotsiaalkindlustusameti poole saab pöörduda alles pärast lepingu jõustumist.   

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474