15. juuli 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Parts läheb tuulikutega uuesti sõtta

Kuigi majandusministeeriumi idee siduda taastuvenergia tasud elektri vabaturu hindadega jäi eelmisel aastal reformarite vastuseisu tõttu toppama, lubab ministeerium toetusi kindlasti vähendada.

Täna ilmunud Äripäevas võttis ajakirjanik Kadri Bank luubi alla taastuvenergiatasude maksmise. Kui praegu makstakse taastuvenergia tootjaile Nord Poolilt saadud hinnale mingi summa toetust lisaks, siis majandusministeeriumi soovitud lahenduse järgi oleks kõrgema börsihinna puhul lõpptarbija panus väiksem ja vastupidi – ehk et tootja jaoks oleks fikseeritud kogutulu.

Kuigi majandusministeeriumi algatus ei leidnud aasta tagasi koalitsioonipartneri Reformierakonna toetust, üritab majandusminister Parts minna sel sügisel teisele katsele ja toetussüsteem ümber korraldada. Ministeerium lubab septembris tulla välja kõikide taastuvate ja koostootjate toetusskeemide põhjendatuse täiendatud analüüsi ning süsteemi ümberkorralduste ettepanekutega.

"See tähendab, et toetused kindlasti vähenevad ning sellega ka elektri hind," ütleb ministeeriumi pressiesindaja, "Majandus- ja kommunikatsiooniministeerium leiab, et senised toetused on põhjendamatult suured ning tootjad suudavad ennast majandada ka märksa väiksemate toetustega."

Majandusministeeriumi algatust toetab ka IRLi poliitikute juhitav Omanike keskliit, kes mõni nädal tagasi tegi avalduse, öeldes, et viimane aeg on taastuvenergia tasusid alandada. Liidu seisukoht on, et elektrihinna tõusu ohjeldamist tuleks alustada just taastuvenergia tasude kärpimisest. "Oleme seda ka juba varem rõhutanud, et taastuvenergia toetuste juures on oht, et need on liiga kõrged ja ettevõtjaid nuumatakse,“ ütles liidu volikogu liige Priit Värk.

Värk näeks lahendusena Taanile sarnase süsteemi rakendamist, kus tasude suurus on seotud Nord Pooli elektrihinnaga.

Eesti Omanike Liit on aga äsja palunud õiguskantslerit hinnata tasude põhiseadusele vastavust.

Äripäevaga rääkinud tuuleenergia tootjate hulgas hindade ülevaatamisele otsest vastuseisu pole. Samas rõhutavad tootjat, et hindade ülevaatamisel ei tohiks teha neid tagasiulatuvalt.

Loe taastuvenergia toetusskeemide võimalikest muudatustest ja tuulenergiatootjate eelmise aasta majandustulemustest pikemalt tänasest Äripäevast. Samuti on Äripäevas avaldatud edetabel ettevõtjatest, kellele taastuvenergiatoetust makstakse.

Loe pikemalt tänasest Äripäevast, milleks osta päevapilet SIIT või telli leht SIIT.

Autor: Haldusuudised.ee

Kinnisvarauudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgKinnisvarauudised.ee juhtTel: 51 23 770
Siim SultsonReporter-toimetaja Tel: 53 330 651
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58 361 474