29. august 2011

Ehitusfirma juht: kallis hind sunnib arendajaid loobuma

Kuna ehitusmaterjalide ja tööjõukulude hinnatõus on nii tuntav, on paljud arendajad pärast hinnaküsimisi juba projektidest loobunud, rääkis Tartu Ehitus AS omanik ja finantsdirektor Aado Kivi olukorrast ehitusturul.

„Oluliselt muutus meie jaoks ja tundub, et Tartu ehitusturul tervikuna, olukord korterelamute ehitamisel,“ rääkis Kivi.  Kevadel oli tema sõnul hinnaküsimisi ikka oluliselt rohkem kui varasematel perioodidel. „Konkreetselt Tartu Ehituse kohta võib öelda, et meil ei ole sellist hinnaküsimiste tulva kortermajade suhtes olnudki,“ lausus ta lisades, et see on viinud ka paari objektini.

Kivi märkis, et teatud mõttes on ettevõte juba mitmed aastad väga ettevaatlikult suhtunud individuaalehitusse ja sellepärast ei saa ta kinnitada, et neid pakkumisi ka nimetamisväärselt rohkem on olnud kui varem. „Kui nüüd rääkida konkreetselt ridamajadest, siis selliseid hinnapakkumisi polnud meil ühtegi,“ sõnas Kivi. Ka lao- ja tööstushoonete pakkumiste tõusu pole näha.

Korterelamute ehituse hoogustumise jätkumist Kivi prognoosida ei julge. Isegi seda ei saa tema sõnul väita, kas sama tempo jätkub.  „Ehitusmaterjalide ja tööjõukulude kallinemine on olnud nii tuntav, et viimastel aegadel tehtud pakkumised näitavad seda, et turul edukalt seda korterit kinnisvaraarendajal müüa pole eriti mõttekas,“ põhjendas ta. "Peale hilisemaid hinnaküsimisi on arendajad juba loobunud, kui on saanud teada, mis hinnaga täna on võimalik ehitada.“

Samas kinnitas Kivi, et kevadel oli olukord ehitusturul kardinaalselt erinev sellest, mis aasta tagasi. „Aasta varem tegid pea kõik ehitajad oluliselt pakkumisi alla omahinna, kas 15, 20 või mõned hullud pakkumised isegi kuni 50%,“ sõnas ta. Alates sellest aastast on meil kõikidel välja läinud hinnapakkumistel isegi teatud kasumimarginaal sees, kinnitas juht. 

Statistikaameti teatel ehitasid Eesti ehitusettevõtted tänavu II kvartalis Eestis ja välisriikides mullusega võrreldes 11% rohkem, sealhulgas Eestis 10% rohkem. Enim sai hoogu juurde eluruumide ehitus ning üle poole 406st valminud eluruumidest asus ühepere-, kahepere või ridaelamus.

Autor: Haldusuudised.ee

Jaga lugu
Kinnisvarauudised.ee toetajad:
Helen RootsKinnisvarauudised.ee juhtTel: 55 988 223
Sandra MalvikEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 58 552 554
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58 361 474