12. september 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

FOTOD: Äripäev Prantsusmaa tuumajaamast

Kohalikud prantslased naeratavad endiselt, katastroofi tunnet pole, kirjeldas Äripäeva fotograaf Erik Prozes vaatepilti 700 elanikuga Codolet' külast, kus plahvatas tuumajäätmeid töötleva tehase katel.

Prozes oli enda sõnul üks esimesi ajakirjanikke, kes tuumajaama väravasse jõudis. Jäätmete töötlemise jaam asub väikeses asulas, mille ainus funktsioon tunduski olevat jaama teenindamine.

Prozes ütles, et sooja oli 29 kraadi ning lähedal asuval magistraalil sõitsid autod edasi ja tagasi, mingeid liikluspiiranguid polnud. Tuumajaama väravas seisis kaks politseimeeskonda ja kui ajakirjanikud kogunesid, tuli tehase esindaja neile prantsuse keeles selgitusi andma ja küsimustele vastama. 

"Kohapeal suurt katastroofi ei tunneta, prantslased naeratavad endiselt," rääkis Prozes. Ta lisas, et ajakirjanikke tuli sündmuskohta ruttu juurde ja neil oli jäätmetehase esindajale palju küsimusi.

Praegu on Prozes tuumajaamast juba 115 kilomeetri kaugusel, et minna hotelli. Senini tuumajaama ümbrusse mingi turvatsooni kehtestatud pole ning pole evakueeritud ka inimesi. "Eks nad uurivad veel, kui tõsine see õnnetus on," arvas ta.

Codolet' külas asuv Marcoule'i tuumakompleks on üks Prantsusmaa vanimaid, jaam ehitati 1955. aastal plutooniumi tootmiseks. Kompleksi omanik on energeetikagigant Électricité de France SA (EDF). Kokku on Prantsusmaal 58 tuumajaama.

Autor: Haldusuudised.ee

Kinnisvarauudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgKinnisvarauudised.ee juhtTel: 51 23 770
Siim SultsonReporter-toimetaja Tel: 53 330 651
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58 361 474