19. september 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Lenk: riigikogulaste palkade probleemiläte on vigane seadus

Seadusandlus peab riigis paigas olema, et ei tekiks selliseid küsimusi, kas loobud palgast või ei loobu, kommenteeris riigikogu keskerakonna fraktsiooni liige Heimar Lenk.

Lengi sõnul ei saa seaduseandja minna seadusele vastu. „Sul on palk ette nähtud ja selle eest sa töötad,“ lausus Lenk. „Seadusandlus on aga algusest peale vigane olnud ja igal aastal tekitab see uusi probleeme. Riigikogulaste palgaküsimuse oleks võinud ju ammu tuua uuesti saali, aga koalitsioon pole seda tahtnud teha.“

Tänane Postimees kirjutas, et ehkki riik on otsustanud edasi lükata kõrgemate riigiametnike palgatõusu, on riigikogu saadikutel lootust saada palgatõusu, sest põhiseadus keelab neil oma palku muuta. Äripäev küsis täna päevaküsimusena riigikogulastelt, kas nad oleksid nõus loobuma seadusega ettenähtud palgatõusust.

„Loobuda saab muidugi, aga see on hoopis omaette teema,“ seletas Lenk. „Kõigest võib loobuda, näiteks võid korteri ära anda sundüürnikele. Me oleme rasketel aegadel loobunud küll ja küll. Kõige rohkem muidugi on loobunud lihtrahvas, õigemini nad on pandud loobuma.“

Rahandusminister Jürgen Ligi tegi järgmise aasta riigieelarve koostamise käigus valitsusele ettepaneku lükata edasi kõrgemate riigiametnike palka määrava seaduse jõustumine, mispeale oleks märgatavalt tõusnud teiste seas nii presidendi kui ka peaministri palk, kirjutas Postimees. Palgatõusu edasilükkamisega ühe aasta võrra loodab riik säästa 2,6 miljonit eurot.

„Riigikogu liikmete palgakorraldust hakkab 2012. aastast reguleerima kõrgemate riigiteenistujate ametipalkade seadus,“ kinnitas Postimehele parlamendi esimees Ene Ergma. Arvestades riigikohtu 2009. aasta 23. veebruari lahendit ei ole Ergma sõnul praegusel parlamendil kehtiva põhiseaduse järgi võimalik oma palgakorralduse muutmist otsustada.

Autor: Haldusuudised.ee

Kinnisvarauudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgKinnisvarauudised.ee juhtTel: 51 23 770
Siim SultsonReporter-toimetaja Tel: 53 330 651
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58 361 474