26. oktoober 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Heledad autod on tumedatest ökonoomsemad

USA teadlased tegid kindlaks, et tumedate autode omanikud kulutavad identsete jõuallikate ja varustuse puhul heledate autode omanikest 1-2% rohkem kütust, kirjutab autoportaal whatcar.ee.

Ehkki esialgu tundub väide absurdne, siis asjale teaduslikult lähenedes selgub, et see pole kaugeltki nii. Nimelt näitasid mõõtmistulemused, et pikemat aega päikese käes seisnud heledatel autodel on soojuskiirguse tase 0,05 W/m², tumedatel autodel on sama näitaja aga 0,58 W/m² ehk ca kümme korda suurem.

See omakorda näitab, et tumedad autod neelavad heledatest autodest oluliselt rohkem päikesest kiirgavat soojusenergiat ehk kuumenevad rohkem. See omakorda sunnib aga tumedaid autosid kulutama rohkem kütust, et konditsioneeri abil taastada normaalne sisetemperatuur.

Ilmselt on just see üheks põhjuseks, miks on valge muutunud tänavu maailmas kõige populaarsemaks autovärviks. Tervelt 21% sel aastal maailmas toodetud uutest autodest on valget värvi. Viimased kümme aastat on konkurentsitult populaarseim autovärv olnud hõbedane.

Kuid ka must värv on maailmas üsna populaarne: tervelt 20% tänavu toodetud autodest on mustad. Ka Euroopas – kus liigne päikesesoojus on peaasjalikult vaid Hispaania, Itaalia ja Lõuna-Prantsusmaa probleem – on must värv kõige populaarsem (26%), teisel kohal on valge (19%) ja kolmandal hõbedane (16%).

Eestis selle aasta kohta statistika veel puudub, küll aga oli mullu meilgi populaarseim värv must (20%), millele järgnes hall (14%), hõbedane (12%) ja tumesinine (9%). Samas võib oletada, et statistikas on suure tõenäosusega kirjutatud sageli ka hõbedane värv halliks, ehk selles osas on musta värvi esikoht meil siiski küsitav.

Autor: Haldusuudised.ee

Kinnisvarauudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgKinnisvarauudised.ee juhtTel: 51 23 770
Siim SultsonReporter-toimetaja Tel: 53 330 651
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58 361 474