28. november 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Inkassoturg kuivas kokku, Julianuse käive kasvas

Masuaastatel 2008-2010 kukkus inkassoteenuste kogukäive 52,1 miljonilt kroonilt 44,8 miljoni kroonini, ent Julianus Inkasso käive suurenes 19,2 miljonilt 21,5 miljoni kroonini.

Julianus Inkasso oli üks kahest viiemast suuremast inkassofirmast, mille käive kasvas. Ülejäänute käive vähenes. Väikest käibekasvu näitas ka Creditreform, mille müügitulu oli 2008. aastal 5,5 miljonit, 2009. aastal 7,4 ning 2010. aastal 6,3 miljonit krooni.

Lindorff Eesti ASi käive ulatus 2008. aastal 26,7 miljoni kroonini, 2009 oli alles vaid 22,6 miljonit ning 2010 17 miljonit krooni. Intrum Justitia käive kukkus aastatel 2008-2010 23,3 miljonilt 21,4 miljoni ja Incure Inkasso Agentuuri käive 6,9 miljonilt 4,8 miljoni kroonini.

Üldised müüginumbrid ei näita samas lõplikku tõde, sest näiteks Intrum Justitial tuleb üle poole käibest mitte inkassoteenusest ega juriidilistest teenustest, vaid käibemaksu tagastuse osakonnast. Teised inkassofirmad sellist teenust ei paku. Käibemaksu tagastuse tehniline keskus asub Eestis ja kliendiks on Intrumi kontsern.

"Ettevõtete tugevust, kliendisuhteid ja efektiivsust, näitab see, kui ettevõte suudab langevas turus oma käivet hoida ehk turuosa tõsta. Enamasti toimub see uute klientide arvelt," kommenteeris Julianus Inkasso juht Ülar Maapalu numbreid.

Inkassoteenuste kogukäibe kukkumist selgitas Maapalu klientide muutumisega ettevaatlikuks. "Ettevõtted said 2007-2008 võlglastega seoses oma vitsad kätte ning krediidipoliitika on muutunud väga ettevaatlikuks," lausus ta.

Maapalu sõnul on võlgu sisse nõudma tulnud ka palju väikesi kahe mehega inkassofirmasid, mis püüavad ka turust osa saada lootuses, et raskel ajal on palju võlgu. "Tegelikult ei saa palju võlgu olla, kui ettevõtete käibed vähenevad ning krediidipoliitika on väga ettevaatlik," ütles Julianus Inkasso juht.

Lindorff Eesti ASi juht Kadrian Jaagund ütles läinud nädalal Äripäevale, et võlglased maksavas enne nende klientidele kui Julianus Inkasso omadele, kuna nad suhtuvad võlglastesse lugupidavalt.

Julianus Inkasso avaldas möödunud nädalal nimekirja 3000 võlgnikust, kes ei olnud inkassofirma hinnangul piisavalt usinad oma kohustusi täitma. Nimekirja avaldamine tõi ilmselt kaasa soovitud tulemuse - paljud võlgnikud tõttasid oma võlgu klaarima ning Julianus Inkasso telefonid olid juba samal päeval punased.

Autor: Haldusuudised.ee

Kinnisvarauudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgKinnisvarauudised.ee juhtTel: 51 23 770
Siim SultsonReporter-toimetaja Tel: 53 330 651
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58 361 474