5. detsember 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tamming: kehtestame varamaksu

Tulumaks tuleks ära kaotada ja selle asemel maksustada inimestel olevat vara, soovitab Tavidi suuromanik Alar Tamming.

Alar Tammingu sõnul oleks Eesti maksusüsteemi vaja teha kindlasti muutusi. "55 aastat enne Kristuse sündi kirjutas Cicero, et  eduka riigi üheks aluseks on madalad maksud koos tasakaalus eelarve ja rahasüsteemi tagatusega. Kahjuks neid kõiki kolme põhimõtet praegu eiratakse," ütles Tamming.

„Maksude tõstmine ei viiks meid käeolevast kriisist välja ega aitaks arengule kaasa. Kui kõrgemad maksud teeksid riigi edukaks, oleksid maailma edukaimad riigid Põhja-Korea ja Kuuba, sest sisuliselt on seal maksustamine 100%, sest riik võtab kõik ära, mis inimene teenib ja eraomand on keelatud,“ rääkis ta.

Tamming toetab tulumaksu kaotamist ja selle asendamist varamaksuga. Sobivaks maksumääraks oleks tema hinnangul 1% vara väärtusest. Maksu arvestamisel võetaks arvesse kõik, mis inimesel on – kinnisvara, aktsiad, maa, transpordivahendid jne.

„Sel juhul kaoks ka soov oma kinnisvara ja maad üles hinnata, et selle peale suurt laenu saada, mis oligi üks praeguse kriisi põhjustest,“ põhjendas Tamming. Ta märkis, et soovitatud süsteem oleks talle isiklikult väga kahjulik, sest Tamming hakkaks maksma mitmeid kordi rohkem kui teeb seda praegu.

Tammingu hinnangul oleks varade maksustamine aga kasulik riigi stabiilsusele. Samuti ei oleks siis vaja eraldi auto- ega kinnisvaramaksu. „Ja kui inimesel ei ole piisavalt sissetulekut, et maksu maksta, tuleks tal osa oma varast müüa,“ märkis Tamming.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474