19. detsember 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Mart Saa: võib minna raskemaks

Kuigi aasta 2011 on Arco Vara Kinnisvarabüroo ASi juhatuse liikme Mart Saa sõnul olnud edukam, kui osati ennustada, siis  järgmine aasta võib siiski tänavusest raskemaks osutuda.

Järgneb väike intervjuu Mart Saaga

Kui vaatate sellele aastale tagasi, siis kas kinnisvaraturul toimus ka midagi üllatavat? (kui vaadata elukondlikku kinnisvara)

Minu prognoos 2010. aasta lõpus oli, et 2011 kevadel hakkab kinnisvaraturg taastuma ja sügiseks on olukord juba aktiivsemaks muutunud. Tuleb tunnistada, et EL i tabanud kriisi päris sellisena ma ette ei osanud näha. Midagi väga üllatuslikku ei näinud, kuna oli aimata, et tuleb raske aasta, kuid edukam, kui oli 2010, ja nii ka läks. Kahjuks 2011. aasta lõpp toob muremõtted taas tagasi.

Milliseks kujuneb kinnisvaraturule järgmine aasta?

Loodan, et tuleb sarnane aasta nagu 2011, kuid kardan, et võib minna raskemaks. Põhilisteks põhjusteks, mis seda mõjutab, on Euroopa Liidus toimuv, kuna inimeste üldisem turvatunne tuleviku ees on saanud taas kord löögi. Eestis on üheks suureks mureks kindlasti üldise elukalliduse jätkuv tõus, mitte tõusma kippuvad palgad ning kasvavad ehitushinnad. Positiivsena näen seda, et tundub, et pangad on jätkuvalt valmis kodulaene väljastama ja kodu ostmiseks ei ole paha aeg, kuna müüdava ruutmeetri hind on päris mõistlik. Eks ostma peaks ju ikka madalseisust. Ebakindlus majanduses üldisemalt võiks panna inimesi rohkem mõtlema ka kinnisvarasse investeerimisele ja sealt üüritulu teenimisele.

Kas tulemas on ka uusi arendusprojekte?

Arvan, et nii mõnigi arendaja on oma plaanid edasi lükanud ja vaatab, mida toob esimene kvartal-poolaasta. Meil ideid on, millega käib juba pikemat aega ka tõsine töö.

Tolaram Investeeringute omanik Sonny Aswani ütles Äripäevale, et järgmisel aastal kinnisvaraturg rock'n'rollib ja vihjas, et kinnisvaraturule tuleb investeerida just mõõnaperioodil. Mida sellest arvate – kas turg rokib järgmisel aastal? Mis toimub hindadega elukondlikul kinnisvaraturul?

Kinnisvaraturule investeerimisega olen nõus, aeg on selleks sobilik. Samas, ega ülemäära head kinnisvara ka müügis ei ole. Seega uusi kortermaju võiks turule tulla, et neile, kellel soov kodu soetada, säiluks piisav valikuvõimalus. Kuna osa inimesed praegu kinnisvara enam osta ei saa või ei taha, siis ilmselt püsib ka üüriturg aktiivsena ja ehk tavapärasest natuke kõrgemate üürihindadega.

Üldisemalt võib uusarenduste hindu tõsta ehitushinna kallinemine, teisi põhjusi ma väga ei näe. Ma ka ei imestaks, kui Tallinnas nn mägedel toimub veel ka mõningane hinnalangus.

 

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474