20. oktoober 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Sõõrumaa karjäärikõver

Urmas Sõõrumaa karjäär on silmapaistev – 1990. aasta eriteenistuse juhtivinspektorist sai kiiresti turvaärinduse võrdkuju. Ja nüüd on tema ees ülesanne Äripäevalt: joonistada valgele A4-paberile iseenda karjäärikõver koos kõigi tõusude ja mõõnadega.

Sõõrumaa võtab pastaka, arutleb veidi ja naerab: "Selleks peab suurem paber olema."

Karjäärigraafik – tõsi, veidi kitsastes tingimustes – joonistub siiski paberile. Seal ei ole ainustki langust, ainult mõni üksik paigalseis.

Võimalik, et ta ei tahagi näha langusi langustena. Hiinlaste jaoks on sõnal "kriis" kaks tähendust. On kaos ja on võimalus. "Üks põhjus, miks ma Ukrainasse ja Venemaale läksin, on see, et kui ma siin Eestis olen, siis hommikust õhtuni räägitakse, et kuidas sellest välja tulla. Aga kui lähed sinna keskkonda, kus neid jamasid seljataga ei ole, siis näed ainult võimalusi. Mina lähen Venemaale ja vaatan nagu kevadine vasikas aiaväravas: sellised võimalused! Korra käib läbi, et mis siis oleks, kui oleksin 20 aastat tagasi hoopis sealt alustanud. Kus ma võiksin oma tegemistega üldse olla? Aga siis ma rahustan end. Kõik, mis on olnud, on olnud. Ja seda muuta ei saa."

Järgneb selgitus karjäärigraafikule:

"Olen saanud looduse poolt üle keskmise tugeva aluspõhja. Käisin Hageri algkoolis, olin tugevat kasvu. Ega mul probleemi polnud, panin pikali igaühe kelle tahtsin. Koolis ma ei olnud tagakiusatav ega midagi.

Siis tulin Tallinna kooli, Tallinna Ehitus- ja Mehhaanika tehnikumi, hakkasin kõvasti iseendaga tegelema. Seal olin ehk pisut tagasihoidlik, aga minu aktiivsus ei olnud nii väga väljapoole, kuivõrd sissepoole suunatud. Hakkasin kõvasti trenni tegema.

 Ma ei olnud küll lektor klassi ees, aga ükski klassiüritus ei läinud mööda nii, et ma ei olnud initsiaator. Kahjuks läks sageli ikka nii, et organiseerija pidi pärast pidu ise nõud ka ära pesema.

See on initsiatiivikate inimeste häda. Aktiivsemad inimesed tulid kohale, aga hommikuks oli osal nägu süldikausis ja osa oli lihtsalt varem ära läinud. Et mitte häbisse jääda, pidi organiseerija ruumid korda tegema ja lõhutud nõud kinni ka maksma.

Eks mul ole üle keskmise autoriteet igas seltskonnas olnud.

Siis läksin tööle, sõjaväkke, töötasin kümne koha peal – kogu aeg on läinud ülesmäge.

Urmas Sõõrumaa karjäärigraafikust loe pikemalt reedel Äripäeva vahel ilmunud elustiiliajakirjast Gentleman.

Autor: Haldusuudised.ee

Jaga lugu
Kinnisvarauudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgKinnisvarauudised.ee juhtTel: 51 23 770
Siim SultsonReporter-toimetaja Tel: 53 330 651
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58 361 474