26. oktoober 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Energiatootjad: valitsus eirab kokkuleppeid

Taastuvenergiatootjaid ühendav Eesti Taastuvenergia Koda (ETK) leiab, et tuuleenergia tootjaile toetuste vähendamisega rikub valitsus ettevõtjatega sõlmitud kokkleppeid.

Valitsus kinnitas eile elektrituruseaduse muudatused, millega kärbitakse uuest aastast taastuvenergia toetuste mahtu 18 protsenti.

ETK teatel leppisid suvel majandus- ja kommunikatsiooniministeerium ja ETK kokku taastuvatest energiaallikatest toodetud elektrienergia toetamise uutes põhimõtetes, millest ministeerium lubas lähtuda elektrituruseaduse eelnõu väljatöötamisel. Lubadusest pole ETK hinnangul kinni peetud.

"Olukord, kus tuulenergia tootjate suhtes säilitatakse seaduses 600 GWh piirang ning samaaegselt vähendatakse ka makstavate toetuste suurust, ei ole aktsepteeritav. Kokkuleppe kohaselt kompenseeris 600 GWh piirangu kaotamine toetuse vähendamist. Tegu on reaalse kärpega olemasolevatele tootjatele ning sellega kindlasti nõustuda ei saa," rõhutas Eesti Taastuvenergia Koja juht Rene Tammist.

Kokkuleppest on mööda mindud ka mitmete teiste punktide osas. Biomassi keskmise kilovatt-tunni hinna arvutuspõhimõtetes, Konkurentsiametiga kooskõlastatavate toetusmäärade arvutuspõhimõtetes ja hakkepuidul töötavate tööstuslike koostootmisjaamade toetamises lepiti kokku teisiti.

Kuivõrd eelnõu pole kooskõlas kokkuleppega, jääb Tammisti sõnul selgusetuks, kuidas saab uuele toetusskeemile alustada riigiabi loa taotlemist enne kui Riigikogu on seaduseelnõu kokkuleppega vastavusse viidud. Lisaks piirab eelnõu kodumaisel ressursil põhinevate elektrijaamade rajamist kokkuleppest erinevatel tingimustel, lisas Tammist. 

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474