26. oktoober 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Saja aasta hullem torm läheneb USA kirdeosale

Orkaan Sandy võib muutuda tugevamaks ja tabada USA kirdeosa 100aasta  tugevama tormina, kui prognoosijatel on õigus, kirjutab Bloomberg.

Sandy võib liita jõud teise tormiga, mis tuleb USA keskläänest luues olukorra, mis oli sarnane 1938. aasta New Englandi tabanud orkaaniga, ütles USA ilmateenistuse ilmatark Paul Kocin.

Praegu ületab orkaan Bahama saari, olles tapnud Kariibidel 21 inimest.

„Me näeme mõnedes oma mudelites sellise intensiivsusega tormi, mida meie riigis ei ole nähtud läinud sajandil,“ ütles Kocin. „Me ei püüa seda üles puhuda, see on, mida me näeme oma mudelites. See võib ka tulla nõrgem.“

Hübriidtorm või tabada mistahes kohta alates Delawere-Maryland poolsaarest kuni New Englandi lõunapoolse piirkonnani. Värskeim USA orkaanikeskuse eeldab, et orkaan leiab tee mandrile 30. oktoobril New Jersey’s, kuid rannikule jõudmise eel võivad prognoosid muutuda.

„Kui torm järgib praegust orkaaniprognoosi, siis me arvestame üle viie miljardi dollarilise kahjuga,“ ütles Kinetic Analysise analüüsidirektor Chuck Watson.

Idaranniku osariikide valitsused valmistuda Sandy tulekuks. New Yorgi kuberner Andrew Cuomo käskis osariigi agentuuridel tormi jälgida ja Massachusettsi erakorraliste olukordade amet hoiatas residente valmistuda halvimaks.

New Yorgil on 55 protsendine võimalus, et tuuleiilid võivad 30. oktoobril tabada linna kiirusega vähemalt 39 miili tunnis, teatasid kindlustus, riskijuhtimise ja kliimaekspertidest koosnev konsortsium Tropical Storm Risk.

New Yorgi linnapea Michael Bloomberg teatas, et linn tegeleb praeguses staadiumis rutiinsete ettevalmistusega.

„Hea sõnum on kõigile, et te peate alati sellisteks oludeks omama plaani,“ ütles ta eilsel pressikonverentsil. „Eriti need, kes elavad vee ääres madalatel aladel võivad vajada evakueerimist. Täna ma seda ei plaaniks. Kuulake raadiot ja vajadusel käituge juhiste kohaselt.“

Ida-ranniku elektrijaamad ja –võrgud pidasid oma esimese konverentskõne tormi teemal 24. oktoobril, et arutada, kuidas saata töötajaid kõige rängemalt kannatada saavatele aladele, ütles Pepco pressiesindaja Myra Oppel. Exeloni Baltimore Gas & Electric kiirustas 1,2 miljonit klienti Marylandi keskosas valmistuma elektrikatkestusteks ja üleujutusteks.

„Meie võtame seda eriti tõsiselt,“ ütles elektrikompanii pressiesindaja Robert Gould.

Orkaan ületas Jamaica 24. oktoobril ja eile Kuuba.

„Prognoositud on mõningast nõrgenemist järgmisel 48 tunnil, kuid Sandy peaks jääma orkaaniks veel mitmeks päevaks,“ teatas orkaanikeskus. „Sandy peaks muutuma suuremaks.“

Jamaical jäi 70 protsenti saarest elektrita, majadelt viidi katused ja teed-tänavad olid kaetud murdunud puudega ja üleujutatud.

Autor: Haldusuudised.ee

Jaga lugu
Kinnisvarauudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgKinnisvarauudised.ee juhtTel: 51 23 770
Siim SultsonReporter-toimetaja Tel: 53 330 651
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58 361 474