26. oktoober 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Swed: uusi kortereid jagub küllaga

Swedbanki andmeil ei saa rääkida uute korterite defitsiidist, küll napib soodsama hinnaklassi kortereid äärelinnades.

2012. aasta algas kinnisvaraturul aktiivselt ning on jätkunud samas vaimus nii teises kvartalis kui ka suvel. Tehingute arv on teises kvartalis kasvanud 24%, võrreldes aastataguse ajaga, ning 18%, võrreldes esimese kvartaliga. Näib, et vihmane ja jahe suvi ning ostjatele vastuvõetav hinnatase on aidanud kaasa viimase nelja aasta aktiivseimale ostu-müügitegevusele korteriturul. Ka kolmas kvartal tõotab tehingute arvu poolest eelnenud aastaid ületada.

Hinnad ei ole kasvanud nii jõudsalt kui tehinguaktiivsus ning see on inimeste väikest kindlustunnet arvestades ka ootuspärane. Põhiliselt tekitavad ebakindlust Lääne-Euroopa uudised. Korteriomandite mediaanhind tõusis küll 8%, võrreldes eelmise aasta teise kvartaliga, ja 1–3%, võrreldes möödunud kvartaliga, kuid see ei tähenda, et hinnatõus oleks igas piirkonnas ühtlane. Väiksemates keskustes on nõudlus endiselt väga tagasihoidlik ning hinnatase liigub kord positiivses, kord negatiivses suunas. Statistikas annab eelkõige tooni Harjumaal toimuv, sest Harjumaa tehingud moodustavad üle poole terve Eesti turust.

Ostjate eelistustesse ei ole teine ega lõppev kolmas kvartal muutusi toonud. Asukoht ja vara hea seisukord on endiselt olulised. Uute korterite üldisest defitsiidist rääkida ei saa, uusi projekte on turule lisandumas eelkõige Tallinnas, mõned ka Tartus. Küll ei võimalda ehitushind rajada soodsama hinnaklassi kortereid äärelinna, vaid peamiselt lisanduvad uued projektid kesklinna ja selle lähiümbrusesse.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474