13. november 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Läti minister: Eesti mängib topeltmängu

Veeldatud gaasi terminali (LNG) rajamise osas mängib Eesti topeltmängu, arvab Läti majandusminister Daniels Pavljuts.

Ajalehe Diena arutelus nimetas Pavljuts Eesti topeltmängu ilmseks, kuna just eestlastel oli kandev roll Baltimaade ühise kokkuleppe blokeerimisel terminali rajamiseks piirkonda, vahendab Läti Delfi. Lätlaste ettepanek oli rajada see Riia piirkonda.

Kuna Balti riigid ei suutnud ise terminali asukoha osas otsusele jõuda, palkas Euroopa Komisjon parima asukoha määramiseks konsultandid, kelle töö peaks lähiajal lõpule jõudma. Vahearuandes andsid nad teada, et kui ühendada gaasitoruga Eesti ja Soome on kõige soodsam LNG terminal rajada Eestisse. Mitteametlikel andmetel taotlevad terminali ehitamist nüüd ka soomlased.

Pavljuts meenutas, et varem ei olnud soomlased projektist huvitatud. „Nüüd Euroopa Komisjoni uuringu ajal on soomlased kohal ja teatasid, et neid see huvitab. Ja veel pisut hiljem, lõpustaadiumis tegid ettepaneku – miks mitte kaaluda terminali asukohana Soomet,” selgitas minister. Diskussioonis osalenud endine majandusminister Artis Kampars märkis, et eestlased mängisid juhtumis „väga huvitavalt – vaikides noogutasid pead ja lõpuks tõmbasid välja Soome kaardi.”

 „Kõige ebameeldivam läbirääkimistel Brüsselis oli, et leedukad ütlesid „ei” ja blokeerisid memorandumi. Eestlaste topeltmäng on siiski ilmselge,” ütles Pavljuts.

Mitmesaja miljonise projekti kaasfinantseerija on Euroopa Liit ning selle üheks eesmärgiks on Venemaa gaasile alternatiivi pakkumine Balti riikidele. Otsus kuhu riiki terminal rajatakse olenevad Komisjoni palgatud ekspertfirma Booz&Company uuringutulemustest.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474